Alfabetul pe care îl învățăm în primii ani de școală este mult mai complex decât am crede. În spatele lui stă ascunsă o istorie bogată care merită a fi citită. Vrem să dezvăluim toată această poveste pe înțelesul tuturor.
La baza sistemelor de semne moderne, așa cum le știm astăzi, stau primele încercări de sistematizare a literelor. Aici putem aminti importante contribuții în dezvoltarea limbii scrise, precum cele de alfabet ebraic sau grecesc, care au evoluat încetul cu încetul. Sistemul latin este cel care a supraviețuit în timp, stând la baza limbilor moderne de circulație internațională de astăzi. Limba română, fiind, de asemenea, o limbă latină, nu va face excepție.
Alfabetul limbii române reprezintă totalitatea literelor pe care le utilizăm în scriere. O definiție mai detaliată ne este oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009.
ALFABÉT, alfabete, s. n. Totalitatea literelor, așezate într-o ordine convențională, reprezentând sunetele de bază ale unei limbi. ◊ Alfabet fonetic = care asociază fiecărei litere un cuvânt de circulație a cărui inițială o constituie litera respectivă, în scopul evitării erorilor la transmisiile telefonice și radiotelefonice. Morse = folosit în telegrafie, în care literele sunt reprezentate prin linii și puncte. – Din fr. alphabet, lat. alphabetum.
Să începem cu o întrebare aparent simplă. Câte litere are alfabetul limbii române?
Răspunsul e cât se poate de simplu. Alfabetul limbii române este alcătuit din 31 de litere, care sunt perechi dacă luăm în calcul majusculele (literele mari) și minusculele (literele mici). Printre acestea există cinci litere care conțin câte un semn diacritic (ț, ș, ă, â, î) pornind de la litere de bază (t, s, a, i). Așadar, doar 26 de litere sunt moștenite din limba latină, celelalte cinci sunt specifice limbii române.
Să urmăm o clasificăm a semnelor diacritice:
- ă / Ă utilizează căciula, numită și semnul scurtimii deasupra literei a / A;
- ș / Ș, ț / Ț se scrie cu virguliță plasată în partea inferioară a literei (a nu se confunda cu sedila de sub litera c specifică francezei, portughezei și catalanei);
- pentru â / Â ,î / Î folosim cicumflexul ˆ plasat deaspra literelor a / A , i / I,;
Literele în ordine alfabetică (alfabet litere mari): A, Ă, Â, B, C, D, E, F, G, H, I, Î, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, Ș, T, Ț, U, V, W, X, Y, Z.
Nu s-a găsit un răspuns bine definit pentru logica ordonării literelor din acest sistem.
Literele K, Q, W, Y sunt introduse în limbă odată cu lexemele și nume proprii străine împrumate. Ele nu au fost incluse de la bun început în sructura actuală. Abia în 1982, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM în prima sa ediție) consemnează literele q, w, y.
 sau Î?
Academia Română în anul 1998 a ajuns la concluzia scrierii cu â în interiorul cuvintelor și cu î la extremitățile lor, bazându-se pe o analogie cu limba latină, dar care nu reușește să își ducă demonstrația la bun sfârșit. Unii livngiști sunt de părere că neputând fi concluzionată în întregime ipotza susținută parțial, nu găsesc o explicație pentru care să respecte acestă normă. De aceea mai vedeți uneori scrieri care par să omită această regulă. Este adevărat că unii adulți scriu la fel cum au învățat pe băncile școli, neștiind măcar noua regulă.
Când scriem cu „î”? Dar cu „â”?
Limba romnă se bazează pe citeriul fonologic, ceea ce înemnă că citim așa cum se scrie, existând însă mici excepții. Una dintre ele o reprezintă pronunțarea sunteului [i] în fața pronumelui personal eu, ea, ei, ele sau pentru diferite forme ale verbului „a fi” eram, erați, e, este etc. Acesta se explică prin reminscențe din pronunția latină. Tot aici se adaugă și cuvintele împruntate precum job pronunțat [pron. ğob], weekend pronunțata [pron. úĭchend] și altele, care se bazează pe pronunța cuvintelor de origine engleză în situația dată.
Diftongul, triftongul, hiatul: vezi articol
Testează-ți cunoștințele: diftongul, triftongul, hiatul
Unele litere ale limbii române formează grupurile de litere bine cunoscute ce, ci, ge, ci, che, chi, ghe, chi. În acest sens, există o diferență între literă si sunet. Literele sunt cele pe care le scriem și le vedem, iar sunetele sunt cele pe care le pronunțăm și le auzim. Dacă ne referim la consoane, vocale și semivocale nu vom spune niciodată că ele sunt litere, ci sunete.
Ai mai jos câteva materiale care te pot ajuta în consolidarea noțiunilor de fonetică:
Test fonetică: 20 de întrebări
Elemente de fonetică (test de 50 de întrebări)
Puțină istorie: tipuri de alfabet utilizate pentru limba română scrisă
Abia în anul 1680 putem vorbi despre primul alfabet latin: limba română se va scrie cu caractere latine, cele pe care le utilizăm și astăzi, cu exccepția unor mici adăugiri (diacriticele). Înainte de anul amintit se scria românește, însă cu simboluri chirilice. Totuși, a existat o perioadă de tranziție destul de lungă (la mijlocul secolului XIX) în care cele două tipuri de scriere s-au interferat.
De ce nu am continuat să scriem cu semne chirilice? Cercetătorii din acea perioadă au analizat foarte bine lucrurile și au fost de părere că este impropriu să utilizăm scrierea chirilică, deoarece limba noastră se trage din latină. Româna este o limbă romanică; aceasta merită să utilizeze alfabetul latin. Acesta a constituit în mare parte un fapt cultural care a reușit să aducă mai aproape limba română de celelate limbi neolatine precum italiana, franceza, spaniola, catalana, retoromana, sardă, portugheză.
MORSE ȘI BRAILLE
Există și sisteme speciale de scriere, precum Morse sau Barille care se utilizează în situații speciale. Le vom lua pe rând pentru a le explica pe îndelete.
Morse mai este numit și codul morse bazat prin transmierea unui mesaj prin intermediul unei ordini a linilor și a punctelor. El a fost inventat în anul 1830 de către americanul Samuel Morse pentru transmiterea de informații prin telegraful electric. El s-a dovedit a fi foarte util și are un uz general.
Braille Louis este invenatorul alfabetului Barille (1825) dedicat celor cu deficiențe de vedere. Acesta presupune utilizarea simțului tactil, întrucât literele, formate din puncte, sunt scoase în relief. Sistemul are la bază o matrice formată din șase puncte distribuite pe două coloane cu câte trei puncte. Dacă ați fost atenți, cu siguranță ați observat această scriere pe cutia medicamentelor, iar dacă nu ați facut-o nu este prea târziu niciodată. Alfabet Braille:
Acestea au fost informațiile pe care am vrut să ți le prezentăm. Sperăm să fi învățat ceva nou și folositor. Stai alături de noi pentru mai pentru mai multe articole pe placul tău.
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut acest articol, te-a putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:
„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?
„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?
Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)
„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!
„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?
„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?
Test de limba română: greșeli frecvente (adaptat la DOOM3)
„Precede” sau „precedă”? Cum vom conjuga verbul „a preceda”?
„Cristos” sau „Hristos”? Cum este corect să spunem?
„Precnant” sau „pregnant”? Cum este corect?
„Să fi” sau „să fii”? Când scriem „să fi” cu un „i” și când îl scriem cu doi (de) „i”?
Ia să vedem care pe care! O luptă tumuoltoasă și fără de sfârșit…
O prietenă “de-ale mele” sau “de-a mea”?
Cum analizăm o frază? Pași simpli, pe înțelesul tuturor!
Funcția sintactică a pronumelui personal (test de 30 de întrebări)
Test de limba română: greșeli frecvente (adaptat la DOOM3)
Cum se rezolvă exercițiul 9 (despre valorile culturale)?
„Să fi” sau „să fii”? Când scriem „să fi” cu un „i” și când îl scriem cu doi (de) „i”?
Fraza. Relația de subordonare în frază