Să vorbim și despre „a preceda”… sau „a precede”?! Care este forma corectă a indicativului, prezent, persoana a III-a: „precede” sau „precedă”? Astăzi tocmai despre asta vom discuta! Vom apela, de asemenea, la dicționarele normative pentru a lămuri pe toată lumea, cu mic, cu mare, care este varianta corectă!
Haideți să vedem ce ne indică Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3):
precedá (a ~) vb., ind. prez. 3 precédă; conj. prez. 3 să preceádă
Atenție! Doar forma cu „ă” este corectă, prin urmare „precede” este o abatere de la normă și constituie o greșeală! De acum înainte vom spune întotdeauna „precedă”. Conjunctivul, de asemenea, este tot în „-ă”: „să preceadă” și nu altfel! Forma la infinitic este „a preceda”, verbul fiind unul de conjugarea I, nu a III-a!
O definiție a verbului nostru ne este indicată de Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
PRECEDÁ, preced, vb. I. Tranz. A exista, a se produce înainte de altceva în timp; a se afla, a se găsi înainte de altceva sau de altcineva în spațiu, într-o ierarhie etc.; a premerge. – Din fr. précéder, lat. praecedere.
Dacă dorim o definiție mai complexă, putem recurge la Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):
preceda vt [At: I. GOLESCU, C., ap. DLR / V: ~cede / Pzi: preced, (rar) ~dez, 3, 6 precedă / E: fr précéder, lat praecedere] 1-2 A exista înaintea cuiva sau a ceva (în timp sau) în spațiu Si: a premerge (1-2), a propăși (2). 3 A se situa înaintea cuiva sau a ceva în spațiu Si: a propăși (1). 4 A se petrece înainte de ceva Si: a premerge (3). 5 (Rar) A depăși. 6 A anticipa.
În concluzie,
Corect: precedă
Greșit: precede
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva: