Funcția sintactică a pronumelui personal (test de 30 de întrebări)

functia sintactica a pronumelui personal (1)

Funcția sintactică a pronumelui personal

 

 

Acest articol se dedică elevilor de clasa a VII-a și a VIII-a! Testul de mai jos reprezintă un set de 30 de întrebări despre funcția sintactică a pronumelui personal. Rezolvând acest test, îți poți testa cunoștințele despre pronumele personal. Este simplu. Ți se dau diverse enunțuri; ceea ce trebuie să faci este să selectezi varianta care reprezintă funcția sintactică a termenului evidențiat (îngroșat).

Pronumele personal reprezintă partea de vorbire flexibilă care înlocuiește un substantiv, exprimând totodată și persoana implicată în acțiune: persoana I – cea care vorbește, persoana a II-a – cea cu care se vorbește, persoana a III-a – cea despre care se vorbește. Funcțiile sintactice ale pronumelui personale sunt similare cu ale substantivului. Pentru cazurile acuzativ și dativ există două serii de forme: forme clitice (numite și neaccentuate): acestea sunt obligatorii în comunicare, nefiind omise și forme nonclitice (acestea se numesc și accentuate): ele sunt facultative și au rolul de a accentua obiectul / persoana exprimată. Pronumele personal are forme de vocativ doar pentru persoana a II-a (singular și plural), formele de genitiv fiind disponibile doar pentru persoana a III-a (singular și plural, masculin și feminin).

 

Rezolvă testul de mai jos și identifică funcția sintactică a pronumelui personal evidențiat:

 

Ți-a plăcut testul propus de noi? Dacă răspunsul este unul afirmativ, poți rezolva și alte teste propuse de noi pe site! Nu uita să distribui acest material, dacă vrei să îl împarți și cu colegii tăi! Îți mulțumim pentru timpul petrecut pe site-ul nostru!

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Ți-a plăcut testul despre funcția sintactică a pronumelui personal? Ai aici și alte articole interesante:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?

„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?

Funcția sintactică a pronumelui personal (test de 30 de întrebări)

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat