Ei bine, asta s-ar putea să fie chiar o surpriză pentru mulți dintre noi, însă răspunsul corect ar putea uimi, în această situație. Rămâneți până la finalul articolului pentru a lămuri-o și pe asta: “de-a mea” sau “de-ale mele”; “de-al meu” sau “de-ai mei”?

Cazul acuzativ, pare-se, creează la propriu diverse probleme și stângăcii în ceea ce privește exprimarea scrisă (și vorbită, în cazul de față). Avem o prepoziție simplă “de” și un articol posesiv-genitival (ori pronume semiindependent, după caz) + un pronume posesiv (ori adjectiv) care s-au gândit să facă echipă și să creeze confuzii: de-a mea, de-al meu, de-ale mele, de-ale tale etc..

În situația dată, prepoziția “de”  o înlocuiește pe “dintre”, o prepoziție compusă, de data aceasta (dacă este să privim forma sudată), prepoziție care, conform DEX, are o multitudine de utilizări:

díntre pp [At: PRAV. 271 / V: den~ / E: de + între1 (Introduce un atribut care arată locul ocupat de cineva sau de ceva) Exprimă ideea de situare într-un spațiu circumscris de două elemente diferite (sau în mijlocul unui spațiu circumscris de elemente de același fel dispuse discontinuu) Covorul dintre pat și masă trebuie spălat. Casa dintre brazi era mică Si: între, în mijlocul Cf din (1), dintru (2). 2 (Introduce un complement care arată punctul de desprindere) Exprimă ideea de desprindere dintr-un spațiu circumscris Iese luna dintre nori. Cf din (2), dintru (1). 3 (Introduce un atribut) Exprimă durata de timp delimitată de două unități temporale distincte La trecerea dintre zi și noapte au plecat Si: între. 4-5 Exprimă apropierea (sau respingerea) în cadrul unor elemente diferite Unul dintre ei doi… 6 (Introduce un atribut) Exprimă detașarea (pe baza unei calități deținute) din mijlocul mai multor elemente de același fel L-a ales dintre sute de elevi. Si: din (21), dintru (7), între, printre. 7 (Introduce un atribut) Exprimă ideea de corelație prin corespondență în cadrul unei ierarhii Ești cel mai lacom dintre copii. Si: între. 8 (Introduce un atribut) Exprimă ideea de corelație sau o alternanță Raportul dintre parte și întreg Si: între. 9 (Introduce un atribut) Exprimă ideea de raport de reciprocitate între două sau mai multe elemente, unități, persoane etc. S-au întărit legăturile dintre ei Si: între.

Înlocuind această prepoziție, îi va conserva sensul, prin urmare, pentru a ne verifica, tot ce trebuie să facem este să înlocuim pe “de” cu “dintre”. Astfel:

O prietenă dintre (“a mea” sau “ale mele“?).

Un coleg dintre (“al meu” sau “ai mei?)

 

Să vedem câteva exemple:

O cunoștință de-ale mele (nu de-a mea) m-a căutat recent.

Aceasta este o lucrare de-ale mele. (nu de-a mea).

Acest biscuit este de-ai mei (nu de-al meu).

 

Prin urmare, putem observa cât de clară este acum utilizarea acestei construcții:

 

Corect: “un prieten de-ai mei” (adică “dintre ai mei),   “o prietenă de-ale mele” (adică “dintre ale mele”)

Greșit: “un prieten de-al meu“, “o prietenă de-a mea

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

Ia să vedem care pe care! O luptă tumultoasă și fără de sfârșit…

 

 

Please Login to Comment.