„Nuștiu” sau „nu știu”? Iată o greșeală adesea întâlnită pe internet!

nustiu sau nu stiu

Despre „nuștiu” și „nu știu” vorbim astăzi…

 

„A ști sau a nu ști”?! Aparent, și aceasta e întrebarea, iar dacă subiectul ți se pare un superfluu, ei bine, s-ar putea să ai dreptate! Ne-am amuzat deunăzi citind și răscitind forma negativă a verbului „a ști” scrisă legat. Asta ne-a făcut să ne punem întrebarea: „Oare știm cu toții cum e corect?” Dacă acest „nush” care circulă pe internet încă de pe vremea lui Nea Yahoo Messenger a reușit să contamineze de tot verbul „a ști”? Tocmai de aceea am zis să o lămurim împreună (dacă totuși e ceva de lămurit aici)!

 

 

 

În cazul modurilor personale ale verbului, toate negațiile se realizează cu ajutorul adverbului „nu” poziționat înaintea verbului. Nici verbul „a ști” nu face excepție!

 

 

 

Sau cine știe…poate, din hipercorectitudine, cei care greșesc s-au gândit la etimonul latinesc, căci verbul a ști era „scire”, iar „a nu ști” era „nesciere” (pentru că latinii chiar aveau un verb pentru „a nu ști” – „nescire”). În fine, ideea de „nuștiu” este interesantă, dar totalmente incorectă, conform normelor actuale.

 

Păcat totuși că Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005) nu a fost suficient de prevăzător în privința lui „nuștiu”. Nici măcar n-a pomenit ceva despre el…

 

 

 

ști (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. știu [pron. știu], 2 sg. știi, 3 sg. ștíe, imperf. 3 sg. știá; conj. prez. 3 să ștíe; ger. știínd; part. știút

 

 

 

Prin urmare,

Corect: nu știu

Greșit: nuștiu

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te-a putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

 

„Nuștiu” sau „nu știu”? Iată o greșeală adesea întâlnită pe internet!

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat