„Precnant” sau „pregnant”? Cum este corect?

pregnant sau precnant vox

În privința scrierii anumitor cuvinte, se întâmplă adesea să rămânem confuzi din cauza unei consoane, pe care avem impresia că nu o auzim clar. Exemplul discutat astăzi nu face excepție de la această categorie. Este vorba despre „pregnant” și „precnant”. Poate nu este unul dintre cele mai utilizate cuvinte, având un caracter oarecum livresc, însă, dacă avem nevoie de el, trebuie să știm cum să îl scriem corect! Ai mai jos câteva informații relevante în acest sens! Atenție, sensul pe care acest cuvânt îl are în limba română diferă de cel din limba engleză! Ele nu trebuie confundate!

 

Ca de fiecare dată, ne vom raporta la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române. Atât ediția din 2005, cât ci aceasta din 2021 sunt de acord în privința unei singure forme: aceea cu „g”, mai exact „pregnant”:

 

 

DOOM3

pregnánt adj. m.pl. pregnánți; f. pregnántă, pl. pregnánte

 

 

 

Atenție și la sensul acestui cuvânt!

Vom prelua din Dicționarul Explicativ al Limbii Române sensul acestui cuvânt. Haideți să vedem ce regăsim în acest dicționar:

 

PREGNÁNT, -Ă, pregnanți, -le, adj. Care iese în relief, care se impune prin evidență; vizibil, clar, evident; expresiv. – Din germ. prägnant.

 

O definiție puțin mai amplă ne este oferită de Micul Dicționar Academic, ediția a II-a (2010). Haideți să vedem ce ne spune și acesta:

 

pregnant, ~ă [At: CALENDAR (1857), 65/3 / Pl~nți, ~e / E: fr prégnant, ger prägnant1 a Care se impune, iese în relief prin trăsături specifice, prin evidență, claritate, expresivitate, importanță, semnificație Si: clar, expresiv, semnificativ, vizibil. 2 av În mod evident. 3 av Cu claritate. 4 av În mod semnificativ.

 

După cum se poate observa, avem de a face cu un adjectiv care poate avea și comportament adverbial. Ca adjectiv are sensul de „ceva care iese în evidență, dând dovadă de claritate / expresivitate / importanță”. Utilizarea sa adverbială derivă, bineînțeles de aici: „în mod expresiv”, „în mod cert”, „în mod semnificativ” etc..

 

În concluzie;

Corect: pregnant

Greșit: precnant

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Precnant” sau „pregnant”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat