„Precnant” sau „pregnant”? Cum este corect?

pregnant sau precnant vox

În privința scrierii anumitor cuvinte, se întâmplă adesea să rămânem confuzi din cauza unei consoane, pe care avem impresia că nu o auzim clar. Exemplul discutat astăzi nu face excepție de la această categorie. Este vorba despre „pregnant” și „precnant”. Poate nu este unul dintre cele mai utilizate cuvinte, având un caracter oarecum livresc, însă, dacă avem nevoie de el, trebuie să știm cum să îl scriem corect! Ai mai jos câteva informații relevante în acest sens! Atenție, sensul pe care acest cuvânt îl are în limba română diferă de cel din limba engleză! Ele nu trebuie confundate!

 

Ca de fiecare dată, ne vom raporta la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române. Atât ediția din 2005, cât ci aceasta din 2022 sunt de acord în privința unei singure forme: aceea cu „g”, mai exact „pregnant”:

 

 

DOOM3

pregnánt adj. m.pl. pregnánți; f. pregnántă, pl. pregnánte

 

 

 

Atenție și la sensul acestui cuvânt!

Vom prelua din Dicționarul Explicativ al Limbii Române sensul acestui cuvânt. Haideți să vedem ce regăsim în acest dicționar:

 

PREGNÁNT, -Ă, pregnanți, -le, adj. Care iese în relief, care se impune prin evidență; vizibil, clar, evident; expresiv. – Din germ. prägnant, fr. prégnant. Cf. it. pregnante.

 

O definiție puțin mai amplă ne este oferită de Micul Dicționar Academic, ediția a II-a (2010). Haideți să vedem ce ne spune și acesta:

 

pregnant, ~ă [At: CALENDAR (1857), 65/3 / Pl~nți, ~e / E: fr prégnant, ger prägnant1 a Care se impune, iese în relief prin trăsături specifice, prin evidență, claritate, expresivitate, importanță, semnificație Si: clar, expresiv, semnificativ, vizibil. 2 av În mod evident. 3 av Cu claritate. 4 av În mod semnificativ.

 

După cum se poate observa, avem de a face cu un adjectiv care poate avea și comportament adverbial. Ca adjectiv are sensul de „ceva care iese în evidență, dând dovadă de claritate / expresivitate / importanță”. Utilizarea sa adverbială derivă, bineînțeles de aici: „în mod expresiv”, „în mod cert”, „în mod semnificativ” etc..

 

În concluzie;

Corect: pregnant

Greșit: precnant

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

Tipare textuale: definiții, explicații și exemple

„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?

„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?

„Precnant” sau „pregnant”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat