„Trening” sau „treling”? Cum este corect să spunem?

„Trening” sau „treling”? Cum este corect să spunem?

Migrăm astăzi puțin spre zona sportivă. Pentru că am clarificat acum ceva timp că se spune „genuflexiune”, nu „genoflexiune”, trecem mai departe spre a corecta scrierea și pronunția îmbrăcămintei sportive.

„Trening” sau „treling”? Cum este corect să folosim acest substantiv? Poate din grabă, neatenție sau neștiință se mai strecoară uneori în vorbirea noastră cuvântul „treling”, însă dacă poposim puțin spre a analiza originea termenului vom vedea că dăm de un drum închis.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009) precizează faptul că „trening” vine din englezescul „training”. Uite că acum parcă are logică!

TRÉNING, treninguri, s. n. Costum de sport alcătuit dintr-o bluză și pantalon din tricot. [Scris și: training] – Din engl. training.

Chiar dacă DEX-ul expune două tipuri de grafiere (trening și training), norma impusă de Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române spune că unica variantă rămâne cea care păstrează principiul fonologic (citim cuvântul exact așa cum se scrie) atunci când ne referim la îmbrăcăminte, asta pentru că trainingul capătă alt sens. Referitor la DOOM, ambele ediții (ediția a II-a din 2005, ediția a III-a din 2021) vin cu aceleași precizări.

trening (îmbrăcăminte) s. n.pl. treningurisport

!training (antrenament; pregătire) (engl.) [pron. treĭning] (desp. trai-nings. n.pl. traininguri [pron. treĭninguri]
Pornind de la forma considerată corectă, va fi ușor de dedus că pluralul său va fi „treninguri”. Înainte de a utiliza un cuvânt îți sugerăm să te gândești mereu la originea lui sau la cuvântul de bază, în cazul în care este derivat. Astfel șansele de a greși vor fi mai mici. Totuși, pentru a fi 100% sigur că e corect ce spui, consultă un dicționar, nu costă nimic. Nu va fi un timp pierdut, ci unul câștigat!

Corect: trening

Greșit: treling

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut articolul nostru? Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

 

„Trening” sau „treling”? Cum este corect să spunem?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat