„Webinarii” sau „webinare”? Cum este corect?

webinar vox valachorum

Un cuvânt care s-a popularizat foarte mult în ultima vreme este „webinar”. DEX-ul online nu ne indică o definiție concretă a acestui substantiv, expunându-ne doar informațiile extrase din DOOM3. Vom defini termenul în cadrul articolului de azi, vom evidenția și forma corectă de plural și vom încerca să vă lămurim odată și pentru totdeauna. „Webinare” sau „webinarii”?

 

Ce este un „webinar”? Ei bine, avem de a face cu un cuvânt care s-a format de la clasicul „seminar”. Prin definiție, un „webinar” este un seminar care se desfășoară prin intermediul resurselor online! Să vedem o definiție a termenului seminar!

 

 

SEMINÁR, seminare, s. n. 1. Formă de activitate didactică în cadrul învățământului superior prin care studenții fixează și adâncesc cunoștințele predate la curs sau execută lucrări practice sub conducerea unui profesor. ♦ Seminar pedagogic = stagiu practic obligatoriu pentru absolvenții unei facultăți care își alegeau cariera didactică. 2. Școală de grad mediu pentru pregătirea preoților. [Pl. și: seminarii] – Din fr. séminaire, lat. seminarium.

 

 

 

După cum se poate observa, pluralul lui „seminar” este „seminare”, fiind un substantiv de gen neutru care se referă la o activitate practică asistată de un profesor. Un alt doilea sens este acela de școală de grad mediu, destinată pregătirii preoților. Pe noi ne va interesa primul sens al substantivului. Webinarul se referă la aceeași activitate, doar că aceasta se va desfășura online. Dacă pluralul lui „seminar” va fi „seminare”, pluralul lui „webinar” va fi, de asemenea, „webinare”. Exact asta ne indică și Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021):

 

DOOM3

+webinar (engl.) [w pron. ŭs. n.pl. webinare

 

Probabil că ați văzut adesea forma „webinarii” utilizată pe internet. Ei bine, această formă este neconformă cu norma și este considerată o greșeală, prin urmare trebuie evitată!

 

În concluzie,

Corect: webinare

Greșit: webinarii

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut articolul nostru? S-ar putea să te intereseze și alte materiale postate pe site. Iată câteva:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

Test din cazurile substantivului (clasa a VI-a)

„Dintr-odată” sau „dintr-o dată”? Cum vom scrie corect?

„Vi”, „vii” sau „viii”? Cum se scrie corect?

Tu te „cațări” sau te „cațeri”? Care este forma corectă?

„Va fi” sau „va fii”? Cu câți „i” se scrie corect?

Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

„Webinarii” sau „webinare”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat