„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

fiindcă sau findcă vox valachorum

Cu un „i” sau cu doi? Aceasta este una dintre cele mai populare nedumeriri când vine vorba de scrierea limbii române. Astăzi vom avea în vedere o conjuncție (specializată cu cauzala). Haideți să vedem împreună: este corect „findcă” sau „fiindcă”? Ce ne spun dicționarele? Cum s-a ajuns la această formă?

 

 

Din punct de vedere morfologic, cuvântul discutat se încadrează în categoria conjuncției, introducând propoziții subordonate cu caracter cauzat. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, forma corectă este cea cu dublu „i”, mai precis „fiindcă”:

 

DOOM3

fiindcă (deoarece) (desp. fi-ind-căconjcț.

 

 

Forma cu un singur „i”, „findcă” nu figurează în dicționarul normativ, fapt pentru care utilizarea sa va fi considerată o abatere de la normă, deci o greșeală. Termenul derivă din gerunziul verbului „a fi” + conjuncția că: „fiind” + „că”. Întrucât verbul a fi, în această formă, are doi „i”, aceștia se vor păstra și în compusul „fiindcă”. Iată ce ne indică Dicționarul Explicativ al Limbii Române despre cuvântul discutat:

 

FIÍNDCĂ conj. (Arată legătura cauzală dintre afirmația din propoziția regentă și cea din propoziția subordonată) Pentru că, deoarece; de vreme ce. – Fiind (< fi) + că.

 

Prin urmare,

Corect: fiindcă

Greșit: findcă

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut articolul? Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

„Să ști” sau „să știi”? Cum este corect să scriem?

Expresii și locuțiuni care conțin cuvântul „așa” + quiz

Cazurile substantivului

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat