„Înseamnă” sau „însemnează”? Cum este corect să spunem?

„Înseamnă” sau „însemnează”? Cum este corect?

„A însemna” se dovedește a fi un verb foarte provocator. Uneori îl vedem grafiat înseamnă/însemn, alteori însemnează/însemnez. De ce? Să vedem…

În primul rând, această parte de vorbire poate îndeplini două valori morfologice diferite. „A însemna” poate fi fie verb predicativ, fie verb copulativ. Forma sa va fi stabilită ținând cont de acest aspect.

Să răsfoim dicționarele!

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)

ÎNSEMNÁ, (Iînsémn, (IIînsemnez, vb. I. I. Tranz. 1. A aplica, a pune un semn caracteristic de recunoaștere. ◊ Expr. A însemna cu fierul roșu = a înfiera. 2. A nota (prin scris sau prin alte semne grafice), a face o însemnare. 3. A delimita. II. Intranz. unipers. A avea un anumit înțeles, o anumită semnificație; a marca, a arăta. ♦ (Despre cuvinte) A avea accepția de…, a exprima un anumit înțeles. ♦ A avea o anumită importanță, o anumită valoare. – Lat. insignare sau în + semn.

 

Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)

însemna1 (a ~) (a nota; a marca) vb.ind. prez. 1 sg. însemnez, 3 însemneaconj. prez. 1 sg. să însemnez, 3 să însemnezeDOOM3

însemna2 (a ~) (a reprezenta) vb.ind. prez. 3 înseamnăimperf. 3 pl. însemnauconj. prez. 3 să însemne

 

Primul sens vizează scrisul, iar după cum știm, acesta va fi asociat cu valoarea predicativă (Mihai însemnează tema în caiet.). O altă semnificație a termenului se referă la ceea ce înseamnă „a reprezenta”, cu sens copulativ (Bunica înseamnă totul pentru mine.).

De aici deducem că normate sunt ambele forme, dar nu folosite oricum! Spunem și scriem înseamnă/însemn atunci când are sensul de a reprezenta, altfel spus, când ni se confirmă faptul că e verb copulativ. Sensul său predicativ, cu semnificația de a scrie, a nota, va utiliza în paralel formele însemnez/însemnează, în funcție de persoană.

 

 

În concluzie,

Corect: înseamnă, însemnează

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

„Înseamnă” sau „însemnează”? Cum este corect să spunem?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat