A prioritiza. Un nou verb apărut în DOOM3

A prioritiza. Un nou verb apărut în DOOM3

Numărăm rând pe rând verbele de curând atestate de dicționare. Printre acestea, uite că, se numără și verbul „a prioritiza”, un lexem la baza căruia stă și substantivul prioritate, cel căruia îi cunoaștem deja foarte bine sensul.

Nu căuta în DEX verbul a prioritiza pentru că nu îl vei găsi. De ce??? Pentru că ultima ediție a dicționrului explicativ este elaborată în 2009, iar termenul a fost atestat în dicționarul morfologic abia în 2021.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)

PRIORITÁTE, priorități, s. f. Însușirea de a fi primul în timp; dreptul de a ocupa primul loc ca importanță, ca valoare, ca demnitate; precădere, primordialitate, întâietate. ◊ Prioritate de trecere = întâietatea la trecerea printr-o intersecție nedirijată a unui vehicul în raport cu celelalte care sosesc în același timp din direcții diferite. [Pr.pri-o-] – Din fr. priorité.

 

 

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, 2021)DOOM3

+prioritiza (a ~) (desp. pri-o-vb.ind. prez. 1 sg. prioritizez, 3 prioritizeaconj. prez. 1 sg. să prioritizez, 3 să prioritizeze

 

Această parte de vorbire va avea avea cinci silabe la infinitiv, iar accentul îl vom atașa pe vocala a din ultima silabă. Conjugarea lui nu va ridica probleme.

Prin „a prioritiza” înțelegem, deci, acțiunea de a considera ceva de-a dreptul important/prioritar, așa cum sunt și sarcinile noastre, de altfel, așezate într-o ordine aparte.

Adaptarea continuă este condiția supraviețuirii omului, așa că să-l utilizăm pe „a prioritiza” cu încredere începând poate chiar de azi. Știi tu… ce poți face azi, nu lăsa pe mâine. 🙂

 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

A prioritiza. Un nou verb apărut în DOOM3

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat