„Finale” sau „finaluri”? Care este forma corectă de plural?

„Finale” sau „finaluri”? Care este forma corectă de plural?

Ajungem în situația în care nu mai știm pe moment cu e corect, „finale” sau „finaluri”? Dacă îți cunoști puțin limba îți poți da seama din diverse contexte cum se utilizează acest substantiv la plural.

Cuvântul cu origine latinească poate fi, pe rând, adjectiv, dar și substantiv. Mai întâi să vedem care ar fi explicația termenului pentru că scurtă nu e.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)

FINÁL, -Ă, finali, -e, adj.s. n.s. f. 1. Adj. Care reprezintă sfârșitul, încheierea, care marchează ultima fază (a unei lucrări, a unui proces, a unei acțiuni, a unui eveniment etc.); care se află în urmă, la sfârșit. ♦ (Substantivat, f.) Ornament tipografic care se plasează la sfârșitul unei cărți, al unui capitol etc. ♦ (Substantivat, f.) Sunet de la sfârșitul unui cuvânt, al unei propoziții etc. 2. S. n. Încheiere, sfârșit al unei acțiuni, al unei întâmplări, al unei lucrări etc. 3. S. f. Ultima fază a unei competiții sportive, a unui concurs artistic, științific etc. cu caracter eliminatoriu, în care învingătorul devine câștigătorul oficial. 4. Adj. (Lingv.; despre propoziții, complemente, conjuncții) Care indică scopul, finalitatea. – Din fr. final, lat. finalis.

 

Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)

final1 adj. m.pl. finalif. finapl. finale

final2 s. n.pl. finaluri

 

Uite că, finale/finali, cu singularul finală/final se utilizează atunci când este adjectiv, adică atunci când arată o caracteristică a substantivului (Rundele finale/runda finală au fost vizionate în toată țara.) Acesta se va acorda în gen, număr și caz cu substantivul determinat.

Vom folosi finaluri când vom identifica lexemul drept substantiv, privește: Finalurile au fost dezastruoase. O dovadă a substantivizării aici este atașarea articolului hotărât (masculin, plural): -le. În cuvântul pentasilabic accentul va cădea pe vocala a din cea de-a doua silabă.

Sperăm că lucrurile sunt clare acum. 🙂

 

Deci,

CORECT: finale, finaluri (dar nu utilizate la întâmplare)

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

„Finale” sau „finaluri”? Care este forma corectă de plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat