„Polul Nord” sau „Polul-Nord”?

„Polul Nord” sau „Polul-Nord”?

Pentru că temperaturile sunt foarte ridicate, gândul nostru stă la Poli. Luând în calcul zona nordică, cum credeți că este corect să scriem? Polul Nord sau Polul-Nord?

În cazul de față, temenul este copus, asemenea cuvântului floarea-soarelui, cu diferența minusculelor. Polul indică zona de pe globul pământesc (Polul), alături de coordonata indicată de busolă (Nord). Să fie necesară conexiunea prin linie și atunci când scriem această denumire?

De asemenea, pol mai poate primi și alte valențe precum „jumătatea dintr-un întreg” sau chiar „monedă/bancnotă care a circulat în România”. Vă invităm să aruncați o privire doar pentru primul sens din dicționar al lexemului.

POL1, poli, s. m. 1. Fiecare dintre cele două puncte situate la capetele axei de rotație a Pământului și în care se reunesc toate meridianele geografice; 2. (Mat.) Fiecare dintre cele două puncte în care un diametru al sferei intersectează sfera. 3. (Fiz.) Fiecare dintre cele două puncte sau regiuni ale unui corp opuse una celeilalte din punctul de vedere al unei anumite proprietăți. 4. Zonă a miezului feromagnetic al unui circuit magnetic pe unde fluxul magnetic principal sau cel util trece din materialul feromagnetic în aer sau invers. 5. Parte componentă a unei mașini electrice care contribuie la magnetizarea circuitului magnetic al mașinii. 6. Piesă a unei pile galvanice care stabilește contactul cu circuitul exterior. 7. Fig. Fiecare dintre punctele, situațiile etc. aflate la două extremități opuse. – Din fr. pôle, lat. polus.

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005, nu e necesar să atașăm linia care unește componentele subsatntivului masculin propriu și grafiem simplu, așa cum se poate observa mai jos.

!Pólul Nord s. propriu m.

Mi-am dorit dintotdeauna să merg la Polul Nord.

 

Prin urmare,

Corect: Polul Nord

Greșit: Polul-Nord

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, cu siguranță te interesează și alte materiale. Ai o listă cu câteva selecții mai jos!

Expresii și maxime din limba latină (test online)

Figuri de stil: PERSONIFICAREA (+joc)

Expresii și locuțiuni cu termenul „obraz”+ quiz

Completează rebusul (noțiuni generale despre vocabular)

Cum se numesc locuitorii din…? Test de 25 de întrebări cu demonime

„Atașează” sau „atașază”? Care este forma corectă?

„Ofsaid” sau „offsaid”? Cum este corect în română?

„Embargo” sau „embargou”? Cum ne vom exprima corect?

„Non stop” sau „non-stop”?

„Polul Nord” sau „Polul-Nord”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat