Modalități de caracterizare a personajelor

Modalități de caracterizare a personajelor

Caracterizarea unui personaj poate să apară la o simplă temă de casă sau poate chiar la un examen. Indiferent pentru ce te pregătești, răspunsul îl vei găsi în acest articol. Să abordăm modalitățile de caracterizare a personajelor.

Vorbind despre un text epic, știm că vom regăsi personaje antrenate într-o acțiune. Tot aici se poate încadra și genul dramatic (cu câteva trăsături specifice), dar nicidecum genul liric. Oricare ar fi personajul analizat există două modalități fundamentale de caracterizare. Este vorba de caracteriarea directă și caracterizarea infirectă. Să le luăm pe rând pentru stabili ce presupune fiecare dintre ele.

Caracterizarea directă se realizează de cele ai multe ori de către narator, expunându-se lucruri clare ce țin de comportament, înfățișare, gesturi etc. În același timp, caracterizare directă se poate face și de către celelalte personaje, numind direct trăsăruri observate de ele. Autocaracterizarea intră tot în această categorie, însemnând că personajul se caracterizează direct pe el însuși.

Tehnica reflectării poliedrice, cunoscută și sub numele de tehnica oglinzilor paralele vizează caracterizarea directă a unui personaj care este privit în diverse moduri de instanțele narative (narator, personaje).

Caracterizarea indirectă poate fi mult mai amplă, dar mult mai subtilă. Cititorul iscusit va trebui să își dea seama de relația dintre personaje pentru a putea caracteriza obiectiv faptele acestora. Un personaj poate fi caracterizat indirect prin intermediul gândurilor și sentimentelor lui, prin limbajul folosit, prin vestimentație, prin mediul în care trăiește, prin nume, dar nu în ultimul rând, prin faptele lui.

Tehnica basoreliefului este menită să evidențieze un personaj cu ajutorul trăsăturilor celorlalte personaje.

Toate aceste puncte constituie repere sigure în caracterizarea unui personaj, oricare ar fi acesta. Un aspect importnat este lecturarea textului cu atenție sporită, altfel acest exercițiu ni se va putea părea unul destul de dificil sau chiar imposibil de rezolvat.

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

Test online: AT, CD, CI și CP (propoziții necircumstanțiale)

Simulare (II) 2023 Vox Valachorum (11 martie 2023)

Completiva indirectă: definiție, termeni regenți, jonctive, topică și punctuație

Vârsta de aur a dragostei de Nichita Stănescu: relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice (simulare jud. Brăila 2023)

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă profilul cultural al unui dascăl contribuie sau nu la formarea personalității unui adolescent

Modalități de caracterizare a personajelor

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat