„Succese” sau „succesuri”?

„Succese” sau „succesuri”?

Încurajările dinaintea unei probe sunt de cele mai multe ori nelipsite, fie că este vorba de un examen, o prezentare sau poate un plan de viață. Auzim spunându-se deseori baftă, mult noroc, succes etc. Să ne focalizăm puțin atenția asupra pluralului ultimului cuvânt din enumerație – succes.

Nu ne miră faptul că auzim în mass-media, la telezior sau în discursurile politice mai mule forme de plural pentru cuvântul succes. Vă asigur că doar unul dintre acestea este corect. Urmează să aflăm care este cu exactitate acela.

Mai jos este extras din Dicționarul Explicativ al Limbii Române articolul care face referire la cuvântul despre care vorbim pentru o mai bună analiză.

SUCCÉS, succese, s. n. Rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni); reușită, izbândă. ◊ Expr. A dori sau a ura (cuiva) succes = a-i dori (cuiva) noroc într-o întreprindere. ♦ Primire bună, favorabilă, cu răsunet, pe care o face publicul unei opere literare, unui spectacol etc. – Din fr. succès, lat. successus.

După cum se poate vedea, etimologia termenului este multimplă, franceză (succès) și latină (successus). Când dorim cuiva succes folosim o expresie prin care îi transmitem gânduri bune de reușită. În orice caz, nu uitați să dublați consoana c în grafiere. Acest lucru va deveni mult mai clar atunci când ajungeți să despărțiți cuvântul în silabe: suc-ces.

succés s. n.pl. succése

Știm că Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbi Române este cel care dă  verdictul când ne raportăm la corectitudinea limbii, așa că răspunsul pe care îl căutam se află chiar aici. Singurul plural normat pentru succes este succese, nicidecum succesuri.

 

Prin urmare,

Corect: succese

Greșit: succesuri

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este pluralul cuvântului „pizza”?

„Frecvent” sau „fregvent”? Cum scriem / pronunțăm corect?

„Binefăcător” sau „bine-făcător”? Cum scriem corect?

„Succese” sau „succesuri”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat