„Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă: test de 25 de întrebări. Tu știi să răspunzi?

povestea lui harap-alb

Despre „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă vom discuta astăzi. Îți propunem un test online format din 25 de întrebări – toate despre „Povestea lui Harap-Alb”. Astfel de întrebări te pot ajuta să îți fixezi cunoștințele și, cu siguranță, astfel de detalii despre operă îți pot fi utile la Bacalaureat.


 

Să ne amintim câte ceva despre această operă: este vorba despre un basm cult, publicat în anul 1877 de către Ion Creangă, unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române (alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici și Ion Luca Caragiale). Basmul debutează printr-o formulă de incipit specifică „Amu cică era odată” intruducându-ne într-un illo tempore specific.

 

[quads id=5]

 

Acțiunea redă evenimentele într-o formulă cronologică, fiind expuse aventurile mezinului, care reușește să treacă peste proba dată de tatăl său (probă pe care frații săi mai mari nu o vor depăși). Pe drum, deși atenționat în prealabil de tatăl său, tânărul cade în capcana Spânului, jurându-i acestuia credință și făcând, practic, schimb de identitate. Ajuns la palatul împăratului Verde (cu noua sa denumire – Harap-Alb, acesta va trece printr-o serie de probe date de Spân cu scopul de a-l ucide. Cu ajutorul Sfintei Duminică, iar mai târziu cu ajutorul altor personaje adjuvante, tânărul va trece cu brio probele, maturizându-se și pregătindu-se încet-încet pentru a-și lua tronul de drept. După ce trece cu bine ultima serie de probe – menite să o aducă la palat pe fiica Împăratului Roșu, acesta se va îndrăgosti de ea și îi va spune adevărul. Fata îl va da în vileag pe Spân, iar acesta îl va decapita pe Harap-Alb. Calul năzdrăvan este cel care îl va ucide pe Spân, ridicându-l până la cer și izbindu-l de pământ. Feciorul va fi înviat e fată, cu ajutorul celor trei smicele e măr dulce, apă vie și apă moartă. Deznodământul este unul tipic, având loc o nuntă împărătească specifică.

 

[quads id=2]

 

Răspunde la cele 25 de întrebări într-un timp cât mai scurt și obține un scor pe măsură. Regulile sunt simple: alegi varianta corectă, trimiți răspunsul și mergi mai departe. La final, ai posibilitatea de a apăsa pe butonul de „Clasament”, pentru a-ți înregistra progresul. Mult succes! Să vedem ce îți mai amintești despre „Povestea lui Harap-Alb”!

 

[quads id=3]

 

 

 

Cum te-ai descurcat? Ți-a plăcut? Așteptăm un feedback pe pagina noastră de Facebook!

[quads id=4]

Îți mulțumim pentru timpul petrecut pe pagina noastră! Pentru alte materiale utile despre „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă, îți punem la dispoziție și următoarele:

 

Basmul cult: particularitățile de construcție ale operei

„Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă: lecție video introductivă

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Basmul: definiție, trăsături, repere conceptuale (utile pentru bacalaureat)

Rezolvarea simulării examenului Bacalaureat la limba și literatura română (12 aprilie 2021)

Rezolvarea testului 6 de antrenament pentru Bacalaureat (12 aprilie 2021)

 

„Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă: test de 25 de întrebări. Tu știi să răspunzi?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat