Astăzi, 11 martie 2023, a avut loc cea de-a doua noastră simulare pentru Evaluarea Națională din anul 2023. În cadrul acestei întâlniri, susținute în cadrul Cursului pentru Evaluarea Națională, elevii participanți au primit următorul subiect:
liveworksheets.com
Exercițiile grilă au putut fi rezolvate de elevi direct pe platforma noastră, urmând ca exercițiile care necesită răspunsuri mai complexe să fie corectate ulterior de către noi.
Timpul de lucru a fost de două ore pentru această simulare. Elevii au completat cu adresa de mail indicată, nume, prenume și adresa lor de e-mail.
Ca texte suport am optat pentru următoarele:
Textul 1
Carte frumoasă cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaş cumpănită;
Eşti ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis.
Eşti ca vioara, singură ce cântă
lubirea toată pe un fir de păr,
Şi paginile tale, adevăr,
S-au tipărit cu litera cea sfântă.
Un om de sânge ia din pisc noroi
Şi zămisleşte marea lui fantomă
De reverie, umbră şi aromă,
Şi o pogoară vie printre noi.
Dar jertfa lui zadarnică se pare,
Pe cât e ghiersul cărţii de frumos.
Carte iubită, fără de folos,
Tu nu răspunzi la nicio întrebare.
Ex libris, Tudor Arghezi
Textul 2
- Nu te apuca să scrii romane. Potrivit lui Bradbury, crearea unui roman presupune să petreci mult timp în fața lui. Conform punctului dumnealui de vedere, cel mai bine este să scrii o mulțime de nuvele, cât mai multe posibil:„Nu poți scrie 52 de povești proaste la rând.”
- Le poți iubi, dar nu le poți fi!: „Raportarea la marii autori clasici este normală. Marii maeștri sunt acolo și vei încerca să le copiezi munca, chiar dacă o faci subconștient. Ține cont de asta!”
- Analizează marii maeștri ai nuvelei: „Urmărește și imită pe Roald Dahl, Guy de Maupassant și pe cei mai puțin cunoscuți Nigel Kneale și John Collier.”
- Hrănește-ți mintea!: „Citește, citește și citește. În fiecare zi înainte de culcare, o poveste, o poezie (dar Shakespeare și Frost, nu „gunoi” modern) și un eseu. Eseurile pot fi dintr-o varietate de domenii, inclusiv arheologie, zoologie, biologie, filosofie, politică și literatură. La sfârșitul a o mie de nopți, Doamne! Vei ști atâtea lucruri!”
- Scapă de prietenii care nu cred în tine: „Nu te înconjura de oameni care își bat joc de ceea ce scrii sau de ambițiile tale literare. Sunt o tragere în jos.”
- Locuiește în bibliotecă: „Fără calculatoare!” (Bradbury a fost un mare avocat al bibliotecilor publice. Nu avea o părere prea bună despre computere. Bradbury nu s-a dus la facultate, dar obiceiurile sale de lectură i-au permis să „absolve biblioteca” la 28 de ani.)
- Îndrăgostește-te de filme!: „Și dacă sunt filme clasice, cu atât mai bine. Nimic nu e mai bun decât cinematograful vechi”
- Scrie cu bucurie: „Nu scrie ca și cum ar fi o slujbă, pentru că dacă o faci așa va deveni doar ceva fără valoare. Dacă acest lucru începe să se întâmple, scăpați de scrisul acela și începeți de la capăt.”
- Fă o listă cu zece lucruri pe care le iubești și zece lucruri pe care le urăști:„Apoi scrie despre primele zece și apoi ucide-le pe celelalte zece (prin scris). Fă același lucru cu temerile tale.”
- Tine minte! Scriind ceea ce te caracterizează pe tine, va veni, la un moment dat, o persoană la tine și îți va spune „Iubesc ceea ce faci!” (Sau așa cum mai spune Bradbury: „Nu ești la fel de nebun precum spun oamenii”).
Carmen Guillen, 10 sfaturi de la Ray Bradbury pentru a deveni scriitor, www.actualidadliteratura.com
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre! 
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
Test online: AT, CD, CI și CP (propoziții necircumstanțiale)