Simulare (II) 2023 Vox Valachorum (11 martie 2023)

simulare vox valachorum 11 martie

Astăzi, 11 martie 2023, a avut loc cea de-a doua noastră simulare pentru Evaluarea Națională din anul 2023. În cadrul acestei întâlniri, susținute în cadrul Cursului pentru Evaluarea Națională, elevii participanți au primit următorul subiect:

 

 

 


 

Exercițiile grilă au putut fi rezolvate de elevi direct pe platforma noastră, urmând ca exercițiile care necesită răspunsuri mai complexe să fie corectate ulterior de către noi.

 

 

Timpul de lucru a fost de două ore pentru această simulare. Elevii au completat cu adresa de mail indicată, nume, prenume și adresa lor de e-mail.

 

Ca texte suport am optat pentru următoarele:

Textul 1

 

 Carte frumoasă cinste cui te-a scris

Încet gândită, gingaş cumpănită;

Eşti ca o floare, anume înflorită

Mâinilor mele, care te-au deschis.

 

Eşti ca vioara, singură ce cântă

lubirea toată pe un fir de păr,

Şi paginile tale, adevăr,

S-au tipărit cu litera cea sfântă.

 

Un om de sânge ia din pisc noroi

Şi zămisleşte marea lui fantomă

De reverie, umbră şi aromă,

Şi o pogoară vie printre noi.

 

Dar jertfa lui zadarnică se pare,

Pe cât e ghiersul cărţii de frumos.

Carte iubită, fără de folos,

Tu nu răspunzi la nicio întrebare.

Ex libris, Tudor Arghezi

 

 

Textul 2

  1. Nu te apuca să scrii romane. Potrivit lui Bradbury, crearea unui roman presupune să petreci mult timp în fața lui. Conform punctului dumnealui de vedere, cel mai bine este să scrii o mulțime de nuvele, cât mai multe posibil:„Nu poți scrie 52 de povești proaste la rând.”

  1. Le poți iubi, dar nu le poți fi!: „Raportarea la marii autori clasici este normală. Marii maeștri sunt acolo și vei încerca să le copiezi munca, chiar dacă o faci subconștient. Ține cont de asta!”

 

  1. Analizează marii maeștri ai nuvelei: „Urmărește și imită pe Roald Dahl, Guy de Maupassant și pe cei mai puțin cunoscuți Nigel Kneale și John Collier.”

 

  1. Hrănește-ți mintea!: „Citește, citește și citește. În fiecare zi înainte de culcare, o poveste, o poezie (dar Shakespeare și Frost, nu „gunoi” modern) și un eseu. Eseurile pot fi dintr-o varietate de domenii, inclusiv arheologie, zoologie, biologie, filosofie, politică și literatură. La sfârșitul a o mie de nopți, Doamne! Vei ști atâtea lucruri!”
  2. Scapă de prietenii care nu cred în tine: „Nu te înconjura de oameni care își bat joc de ceea ce scrii sau de ambițiile tale literare. Sunt o tragere în jos.”

 

  1. Locuiește în bibliotecă: „Fără calculatoare!” (Bradbury a fost un mare avocat al bibliotecilor publice. Nu avea o părere prea bună despre computere. Bradbury nu s-a dus la facultate, dar obiceiurile sale de lectură i-au permis să „absolve biblioteca” la 28 de ani.)

 

  1. Îndrăgostește-te de filme!: Și dacă sunt filme clasice, cu atât mai bine. Nimic nu e mai bun decât cinematograful vechi”
  2. Scrie cu bucurie: „Nu scrie ca și cum ar fi o slujbă, pentru că dacă o faci așa va deveni doar ceva fără valoare. Dacă acest lucru începe să se întâmple, scăpați de scrisul acela și începeți de la capăt.”

 

  1. Fă o listă cu zece lucruri pe care le iubești și zece lucruri pe care le urăști:„Apoi scrie despre primele zece și apoi ucide-le pe celelalte zece (prin scris). Fă același lucru cu temerile tale.”

 

  1. Tine minte! Scriind ceea ce te caracterizează pe tine, va veni, la un moment dat, o persoană la tine și îți va spune „Iubesc ceea ce faci!” (Sau așa cum mai spune Bradbury: „Nu ești la fel de nebun precum spun oamenii”).

Carmen Guillen, 10 sfaturi de la Ray Bradbury pentru a deveni scriitor, www.actualidadliteratura.com

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

Test online: AT, CD, CI și CP (propoziții necircumstanțiale)

Simulare (II) 2023 Vox Valachorum (11 martie 2023)

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat