„Continu” sau „continuu”? Cum este corect?

continuu sau continu

Să vorbim astăzi despre acest adjectiv / adverb! Există anumite cuvinte în limbă (neologisme, de regulă) care vor avea literă geminată (dublă, adică). De regulă, la despărțirea în silabe, se va forma un hiat, dacă ambele sunete sunt vocale. Haideți să vedem dacă și „continu” / „continuu” se încadrează în această categorie! Cum se scrie corect, cu un „u” sau cu doi „u”?

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021), singura variantă de scriere este cea cu dublu „u”:

 

DOOM3

!continuu [nuu pron. nuŭ] (desp. -nuu)/continuu [nuu pron. nuu] (desp. -nu-uadj. m.pl. continui (desp. -nui); f. continuă (desp. -nu-ă), pl. continue (desp. -nu-e)

 

 

 

Ceea ce trebuie remarcat este pronunția cuvântului. Conform noii ediții a dicționarului normativ, cel de-al doilea „u” este fie vocală (formându-se hiatul u – u), fie semivocală, caz în care cuvântul are doar trei silabe, iar gruparea „uu” va constitui un diftong. Se disting, așadar, două modalități diferite de despărțire în silabe și, implicit, două moduri diferite de pronunțare! Cu toate acestea, cuvântul se va scrie în continuare întotdeauna cu doi „u”.

Să vedem și o definiție a termenului, așa cum apare ea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

CONTÍNUU, -UĂ, continui, -ue, adj. (Adesea adverbial) Care are loc fără întrerupere, care se prelungește fără pauză; neîntrerupt, neîncetat, necurmat. ◊ Curent continuu = curent electric care are un singur sens. ♦ (Lingv.; despre consoane; și substantivat, f.) Constrictiv. [Pr.-nu-u] – Din fr. continu, lat. continuus.

 

Prin urmare,

Corect: continuu

Greșit: continu

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Continu” sau „continuu”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat