Testul de antrenament numărul 6 pentru Evaluarea Națională (11 octombrie 2022) [marca Vox Valachorum]

Testul de antrenament numărul 6 pentru Evaluarea Națională (11 octombrie 2022) [marca Vox Valachorum]

În cadrul acestui articol, vom posta testul de antrenament numărul 6 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 11 octombrie 2022 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind  să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.

sigla titlu Vox Valachorum

 

Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă. 

 

 

Descarcă: Test de antrenament nr.6 pentru Evaluarea Națională

 

 

Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..

 

Texte suport folosite:

 

Textul 1

 

Străbatem iarăş parcul, la pas, ca mai nainte.

Cărările-nvelite-s cu palide-oseminte.

Aceeaş bancă-n frunze ne-aşteaptă la fântâni.

Doi îngeri duc beteala fântânilor pe mâni.

 

Ne-am aşezat alături şi braţu-i m-a cuprins.

Un luminiş în mine părea ca s-ar fi stins.

Mă-ndrept încet spre mine şi sufletul mi-l caut

Ca orbul, ca să cânte, spărturile pe flaut.

 

Vreau să-mi ridic privirea şi vreau să-i mângâi ochii…

Privirea întârzie pe panglicile rochii.

Vreau degetui uşure să-l iau să i-l dezmierd…

Orice vroiesc rămâne îndeplinit pe sfert.

 

Dar ce nu pot pricepe ea pricepu, de plânge?

Apusul îşi întoarce cirezile prin sânge.

O! mă ridic, pe suflet s-o strâng şi s-o sărut –

Dar braţele, din umeri, le simt că mi-au căzut.

 

Şi de-am venit ca-n timpuri, a fost ca, înc-o dată

S-aplec la sărutare o frunte vinovată

Să-nvingem iarăş vremea dintr-o-ntărire nouă

Şi să-nviem adâncul izvoarelor de rouă.

 

Şi cum scoboară noaptea, al’dată aşteptată,

Îmi pare veche luna – şi steaua ce se-arată,

Ca un părete de-arme, cu care-aş fi vânat.

Şi fără glas, cu luna, şi noi ne-am ridicat.

 

Tudor Arghezi, Toamna

Textul 2

Beneficii destul de mari și semnificative au fost înregistrate în ceea ce privește emisiile de carbon. Treptat, după instalarea măsurilor de reducere a riscurilor asociate pandemiei, emisiile de carbon au scăzut semnificativ (6 – 17%) cum nu s-a mai întâmplat în istorie de la cel De-al II-lea Război Mondial. Specialiștii spun că asta ar avea implicații majore în reducerea încălzirii globale și în oprirea creșterii temperaturii cu 1.5o C, în următorii 10 ani, cum s-ar fi întâmplat în absența acestei scăderi.

Important nu este doar că a avut loc această scădere în timpul pandemiei și că ea ar putea fi prelungită în viitor. O menținere la un nivel ridicat al procentelor celor care lucrează de acasă, o perpetuare a întâlnirilor și conferințelor online, vor reduce semnificativ utilizarea mijloacelor de transport. De asemenea, în multe zone, populația a recurs la folosirea bicicletelor și la evitarea transportului în comun. Numărul bicicliștilor a crescut semnificativ și au fost dezvoltate și îmbunătățite pistele și traseele destinate acestora, în Berlin și în alte oraşe se doreşte permanentizarea obiceiului. Pe durata pandemiei au fost încurajate fermele mici din jurul comunităților și mulți locuitori ai orașelor au cumpărat de la producători locali. Se presupune că perpetuarea acestor practici în viitor va menține o scădere de 15% a emisiei de carbon, ceea ce va duce la reducerea efectelor din cadrul încălzirii globale.

Efectele pandemiei asupra Naturii sunt nuanțate și astfel dacă în unele locuri sau din unele perspective sunt efecte benefice, mai mult sau mai puțin semnificative, în alte puncte de pe glob umbra pandemiei a întunecat Natura.

În timpul pandemiei, rata braconajului a crescut semnificativ. Dincolo de piei, trofee și fildeș, în vreme de pandemie se vând pe piața neagră și animale. În vreme de recesiune economică, un pui de cimpanzeu ajunge să coste si 50.000 de dolari. Evident că acești bani nu merg la braconieri, ci la rețeaua vastă în care sunt incluși. Primind o infimă parte din bani, motivația lor nu este să se îmbogățească, ci să supraviețuiască. Trăind într-o continuă sărăcie, braconierul va continua să captureze și să vândă animale în cercul bolnav prin care încearcă să supraviețuiască. În acest context, braconierii își asumă riscuri enorme și ajung să ucidă în zone strict protejate, unde până acum era aproape imposibil să braconezi. De exemplu, în iunie 2020, un mascul de gorilă a fost ucis în Uganda în Parcul Național Impenetrabil Bwindi, în care nu a mai fost înregistrat un act de braconaj de 9 ani.

Braconajul nu a crescut în această perioadă doar pentru a acoperi cererea de pe piața neagră, ci și pentru a ajuta la supraviețuirea oamenilor din satele aflate în mijlocul Naturii. Locuitorii acestor sate, în Africa, India, America Centrală de Sud și Asia, obișnuiau să vâneze pentru a suplimenta resursele, dar odată cu presiunile economice, mulți dintre ei au început să își procure hrana exclusiv din pădure, ceea ce a dus la o creștere excesivă a uciderii animalelor.

Omul și Natura, după un an de pandemie,

 text de Alexandru Stermin, în revista „Sinteza”

 

 

 

 

Descarcă materialul .pdf „Testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!

 

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

„Să ști” sau „să știi”? Cum este corect să scriem?

Expresii și locuțiuni care conțin cuvântul „așa” + quiz

Cazurile substantivului

Testul de antrenament 3 pentru Evaluarea Națională (9 mai 2022)

Testul de antrenament 5 pentru Evaluarea Națională (23 mai 2022)

Testul de antrenament 1 pentru Evaluarea Națională (18 aprilie 2022)

Testul de antrenament numărul 6 pentru Evaluarea Națională (11 octombrie 2022) [marca Vox Valachorum]

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat