„Ciocolăți” sau „ciocolate?”

ciocolati sau ciocolate

Fie ea albă sau neagră, ciocolata rămâne desertul preferat de mulți dintre noi care reușește să ne aducă acel gust mult dorit. Dar situația se complică atunci când discutăm despre mai multe asemenea dulciuri. Cum vom spune în acest caz? „Ciocolăți” sau „ciocolate?”

Pluralul „ciocolăți” este greșit și cu toate acesta se utilizează des din simplul motiv că ajungem să fim influențați de vocabularul persoanelor din jurul nostru.

Conform DEX,

CIOCOLÁTĂ, ciocolate, s. f. 1. Preparat comestibil făcut dintr-un amestec solidificat de pulbere de cacao și de zahăr (cu adaos de ingrediente). ♦ Baton, bucată din acest preparat. 2. Băutură preparată din praf de ciocolată (1) sau de cacao dizolvat în lapte sau în apă. [Var.șocolátă, ciocoládă s. f.] – Din it. cioccolata. Cf. fr. chocolat, germ. Schokolade.

După cum se poate observa este corect să spunem ciocolate, cu forma de dativ-genitiv ciocolatei și nu ciocolății. În același mod se formează pluralul și pentru următoarele cuvinte care se termină în -ată: sg. înghețăți – pl. înghețate, sg. cravată – pl. cravate, sg. salată- pl. salate.

În concluzie,

Corect: ciocolate

Greșit: ciocolățî

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

 

O prietenă “de-ale mele” sau “de-a mea”?

 

Probleme cu “plăcutul”? Verbul “a plăcea” și problemele lui

„Ciocolăți” sau „ciocolate?”

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat