Care este pluralul cuvântului „pătrunjel”?

Care este pluralul cuvântului „pătrunjel”?

Planta aromatică nelipsită din bucătărie care oferă culoare și gust mâncării nu este alta decât pătrunjelul. Are sau nu acesta formă de plural? Surprinzător, dar răspunsul este unul afirmativ. Citește și află care este!

Provenit din latinescul petroselinum, substantivul masculin nu prea este folosit în cantități mari, de aceea pluralul lui nu e atât de cunoscut, însă acesta există. Să aruncăm o privire asupra explicației lui din DEX.

PĂTRUNJÉL, pătrunjei, s. m. Plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă și pentru frunzele ei aromate, întrebuințate în alimentație și în medicina populară (Petroselinum hortense); p. restr. frunzele sau rădăcina acestei plante.– Din lat. petroselinum.

Pătrunjei, da, pătrunjei vom spune atunci când ne referim la mai multe asemenea plante. Pentru că termenul se finalizează în vocala i va trebui să fim foarte atenți la grafierea lui, deoarece odată cu articularea enclitică (articolul hotărât) se va adăuga încă un i, astfel forma lui va fi pătrunjeii. Dicționarul Ortogreafic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 ne prezintă certitudine celor descrise și explicate anterior.

pătrunjél (pă-trun-) s. m.pl. pătrunjéi, art. pătrunjéii

Pe lângă cuvântul acesta de bază se alcătuiesc și altele compuse precum pătrunjel-de-câmp sau pătrunjelul-câinelui. Ele reprezintă specii aparte de plante înrudite fiind cu prima. Acestea se scriu neapărat cu cratimă după noile norme.

Vom planta pătrunjeii lângă morcovi.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Defapt” sau „de fapt”? Cum este corect?

„Confort” sau „comfort”? Care este forma corectă: cu „m” sau cu „n”?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

Care este pluralul cuvântului „pătrunjel”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
Nume
Email
Loading

This will close in 0 seconds

This will close in 21 seconds

This will close in 0 seconds

error: Conținut protejat