Morții cu morții, viii cu trei „i”!

vii sau viii

Avem de a face cu una dintre cele mai populare expresii românești, moștenite și conservate în limba noastră; ceea ce ne interesează aici este scrierea adjectivului „viu”. Așadar, „vii” sau „viii”?

Explicația este destul de simplă, iar tot ce trebuie să facem este să privim structura acestui adjectiv, pentru a înțelege concret ce și cum.

În primul rând, adjectivul „viu” are pluralul (nearticulat) „vii” (un „i” se va păstra din tema cuvântului, iar cel de-al doilea va reprezenta desinența de plural). În situația dată, dacă mai adăugăm și articolul hotărât pentru masculin plural „i”, obținem forma scrisă cu trei „i”, anume „viii” (situația este similară cu „propriii” sau cu celebrul „copiii”). Chiar dacă prezența a trei „i” nu este atât de comună printre cuvintele românești, sintactic vorbind așa este corect.

Prin urmare:

Greșit: „vii” (atunci când ne referim la forma articulată); forma aceasta este corectă dacă ne referim strict la adjectivul „viu”, pus la masculin/feminin, plural;

Corect: „viii” (adjectivul „viu” la masculin, plural, articulat cu articol hotărât „i” – atunci când îl articulăm, el va deveni substantiv și se va scrie obligatoriu cu trei „i”; poate rămâne și adjectiv, care să poarte pur și simplu articolul hotărât al unui substantiv pe care îl determină;

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

Ia să vedem care pe care! O luptă tumultoasă și fără de sfârșit…

 

 

Morții cu morții, viii cu trei „i”!

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat