„Scri” sau „scrii”? Cum se scrie corect?

„Scri” sau „scrii”? Cum se scrie corect?

Pus mereu în paralel cu „a citi”, verbul „a scrie” are un uz dens mai ales atunci când ne gândim la toate mesajele pe care le transmitem într-o zi. Și totuși, tu cum îl folosești la persoana a II-a singular? „Tu scri” sau „tu scrii”?

Verbul amintit adineauri este unul pe care l-am moștenit în limbă din latinescul scribere. În funcție de context acesta poate fi tranzitiv sau intranzitiv (nu acceptă un complement direct). Pe noi ne interesează acum, înainte de toate, sensurile sale multiple.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)

 

SCRIE, scriu, vb. III. 1. Intranz și tranz. A reprezenta prin semne convenționale sunetele sau cuvintele vorbirii. ◊ Expr. (Intranz.; în basme) De (sau pe) când scria (sau, refl.se scria) musca pe perete = de mult, din timpuri străvechi. ♦ Tranz. impers. A se afla scris, a fi scris. ◊ Expr. A-i scrie (sau a-i fi scris) cuiva pe față (sau în obraz) = a se putea vedea pe fața cuiva starea lui sufletească, a se deduce ceva din expresia cuiva. ♦ Tranz. A acoperi ceva cu semne grafice sau, p. gener., cu orice fel de semne, de figuri. ♦ Tranz. A completa (un formular) cu textul necesar. ♦ Tranz. (Înv. și pop.) A însemna, a desena, a zugrăvi; a contura, a schița. ◊ Expr. (Refl.A se scrie în partea cuiva = a aduce, a semăna la chip cu cineva. ♦ A lăsa urme, a întipări, a imprima. ◊ Refl. Urmele pașilor se scriseseră pe zăpadă. 2. Intranz. și tranz. A-și exprima, a-și formula gândurile, ideile în scris; a compune, a redacta o operă (literară, științifică). ♦ Tranz. A relata, a descrie, a povesti ceva în scris. 3.[1] A așterne pe hârtie un text, o scrisoare. ♦ Intranz. și tranz. A trimite (cuiva) o scrisoare. ♦ Refl. recipr. Ne scriem din când în când. ♦ A înștiința, a comunica ceva în scris. 4. Tranz. A însemna, a nota, a înregistra ceva în scris; a trece numele cuiva pe o listă, într-o evidență. ♦ (Înv.) A inventaria; a catagrafia. ◊ Expr. (Pop.A scrie ceva pe numele cuiva = a-i face cuiva acte de proprietate pentru… ♦ A trece ceva în contul cuiva, a pune în socoteală cuiva. 5. Tranz. și refl. (Pop.) A (se) înscrie într-o organizație, într-un corp constituit, într-un colectiv de muncă. 6. Tranz. (Pop.) A prescrie, a indica unui bolnav tratamentul necesar. ♦ Tranz. impers. A fi stabilit, rânduit (prin legi, regulamente). ◊ Expr. A(-i) fi scris cuiva (sau pentru cineva) = a(-i) fi rânduit cuiva de la naștere, a(-i) fi sortit, hărăzit (prin soartă). [Perf. s. scrisei, part. scris. – Var.scri vb. IV] – Lat. scribere.

 

Dacă vom conjuga verbul acesta, vom observa că la modul indicativ, timpul prezent, persoana a II-a singular este normat să îl scriem cu doi „i”. De ce? Pentru că cel de-al doilea „i” este desinența (sunetul care indică persoana și numărul). La fel se întâmplă și la conjunctivul prezent (tot la persoana a II-a singular). Priviți!

Prezent

eu scriu
tu scrii
el/ea scrie
noi scriem
voi scrieți
ei/ele scriu

Conjunctiv Prezent

eu (să) scriu
tu (să) scrii
el/ea (să) scrie
noi (să) scriem
voi (să) scrieți
ei/ele (să) scrie
Dacă migrăm spre formele verbale nepersonale, se poate vedea că dintre cele patru, doar gerunziul dublează „i”-ul, despărțit în silabe scri-ind.

Gerunziu

scriind
După cum știm deja, corectitudinea scrierii o vom verifica mereu în DOOM.

DOOM3 (2021)

scrie (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. scriu, 3 sg. scrie, 2 pl. scrieți, perf. s. 1 sg. scrisei, 1 pl. scriserăm, m.m.c.p. 1 pl. scriseserăm; conj. prez. 1 sg. să scriu, 3 să scrie; imper. 2 sg. afirm. scrie (-l, scri-o); ger. scriind (desp. scri-ind); part. scris

 

DOOM3

DOOM2 (2005)

scrie (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. scriu, 2 sg. scrii, 1 pl. scriem, 2 pl. scrieți, perf. s. 1 sg. scrisei, 1 pl. scriserăm; conj. prez. 3 să scrie; imper. 2 pl. scrieți; ger. scriind (scri-ind); part. scris

 

Ultima ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române păstrează regulile inițiale, dar se adaugă și alte informații suplimentare care să vină în ajutorul vorbitorilor.👌

 

În concluzie:

Corect: scrii

Greșit: scri

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

„Să ști” sau „să știi”? Cum este corect să scriem?

Expresii și locuțiuni care conțin cuvântul „așa” + quiz

Cazurile substantivului

Testul de antrenament 3 pentru Evaluarea Națională (9 mai 2022)

Testul de antrenament 5 pentru Evaluarea Națională (23 mai 2022)

„Scri” sau „scrii”? Cum se scrie corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat