„Păianjen” sau „păianjăn”? Cum este coresct să spunem?

„Păianjen” sau „păianjăn”? Cum este coresct să spunem?

Încă de la grădiniță cântam fericiți cântecul: „Un elefant se legăna pe o pânză de …”. „Păianjen” sau „păianjăn”? Cum o fi corect? Dacă am auzit o singură varinată, e posibil ca aceasta să se fi fundamentat atât de bine în mintea noastră încăt să credem și acum cu tărie că ea ar fi cea corectă.  Avem, însă, nevoie de puțin ajutor pentru a clarifica lucrurile.

Multe sunt variantele regionale care denumesc aceste animale arahnide, de la păiájen, paiájen, paínjen, paíngăn, păínjen până la păínjin. Pluralul său va fi strâns legat de forma de singular a substantivului. Așa că e necesar să deschidem un dicționar.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)

PĂIÁNJEN, păianjeni, s. m. 1. (La pl.) Grup de animale arahnide, caracterizate prin cefalotorace cu opt picioare lungi și cu abdomenul nesegmentat, care se hrănesc cu insecte mici, prinse de obicei într-o pânză subțire țesută de ele cu ajutorul unui lichid cleios pe care îl secretă; (și la sg.) animal care face parte din acest grup. 2. (La pl.) Pânză de păianjen (1); păienjeniș. 3. Unealtă folosită pentru prinderea și extragerea pieselor de dimensiuni mici sau a bucăților de cablu rămase într-o sondă. 4. (Sport) Fiecare dintre colțurile de sus ale porții la fotbal, handbal, polo sau hochei. 5. (Reg.) Prăjină care se așază pe vârful clăilor, al stogurilor sau al acoperișurilor de paie ca să le apere de vânt. [Pr.pă-ian-. – Var.: (reg.păiájen, paiájen, paínjen, paíngăn, păínjen, păínjin, s. m.] – Din sl. *pajoncina. Cf.bg.pajašina.

Lexemul a întrat în limba română pe filon slav, suferind câteva transformări fonetice până să apară în forma pe care o vedem astăzi. Dicțioanrrul explicativ ar spune că este normat să spunem „păianjen”, informație care ne este confirmată și de dicționarele ortografice.

 

Dicționarul Ortografic, Oroepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, 2021)

păianjen s. m.pl. păianjeniDOOM3

 

Exact la fel a apărut și în DOOM3, ceea ce ne convinge cu tărie că „păianjăn” este un cuvânt care ar trebui eliminat din vocabularul nostru pentru a-i influența și pe alții prin utilizarea lui.

Apropo, poate este un subiect mai delicat, dar să știi că foarte mulți oameni au o frică uriașă de păianjeni, probabil din cauza aspectului înfricoșător ori a consecințelor mușcăturilor periculoase. Știi cum se numește acesta frică? ARAHNOBIE („ teamă morbidă de păianjeni;”)! Pe curând! 😊

 

În concluzie:

CORECT: păianjen

GREȘIT: păianjăn

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

„Să ști” sau „să știi”? Cum este corect să scriem?

Expresii și locuțiuni care conțin cuvântul „așa” + quiz

Cazurile substantivului

Testul de antrenament 3 pentru Evaluarea Națională (9 mai 2022)

Testul de antrenament 5 pentru Evaluarea Națională (23 mai 2022)

„Păianjen” sau „păianjăn”? Cum este coresct să spunem?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat