Te „afli” sau te „aflii”? Care este forma corectă a verbului „a afla”

aflii-sau-afli vox valachorum

Tu te „afli” sau tu te „aflii”?

 

 

Ne vom continua călătoria prin lumea greșelilor frecvente ale limbii române. Astăzi vorbim despre o greșeală de scriere, nu și de pronunție. Acest „i” este adesea problematic, atunci când vine vorba de grafierea anumitor cuvinte. Motivele sunt, desigur, multiple, mai ales că pronunția mai puternică ne poate determina să credem că respectivul cuvânt se scrie neapărat cu doi sau chiar cu trei „i”. Să vedem ce facem cu verbul „a afla”. Cum este corect: „te afli” sau „te aflii”? „Să „afli” sau „să aflii”?

 

Deisgur, persoana a II-a, singular pentru indicativul prezent (dar și pentru conjunctiv, prezent uneori) este adesea problematică. Să vedem ce indicații ne oferă Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române:

 

 

DOOM3

afla (a ~) (a-fla) vb.ind. prez. 3 află

 

 

 

Din nefericire, DOOM3 nu ne lămurește în privința paradigmei acestui verb, întrucât nu este necesară indicarea formei. Avem de a face cu un verb regulat care respectă o conjugare simplă. Cu toate acestea, vom expune, în cele ce urmează, conjugarea la indicativ, prezent a verbului „a afla”:

 

eu aflu

tu afli

el / ea află

noi aflăm

voi aflați

ei / ele află

 

Grafierea se face cu un singur „i”. Explicația e simplă: nu există un alt „i” în radicalul cuvântului nostru. Anumite verbe se vor scrie cu doi „i” (vezi: a ști, a fi, a sosi, a venii) întrucât unul dintre „i”-uri este parte din tema cuvântului, cel de-al doilea reprezentând desinența de persoana a II-a.  Să vedem și conjugarea la modul conjunctiv, timpul prezent:

eu să aflu

tu să afli

el să afle

noi să aflăm

voi să aflați

ei / ele să afle

 

Vom revedea, în cele ce urmează, și o definiție a verbului „a afla”, așa cum figurează ea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

AFLÁ, áflu, vb. I. 1. Tranz. și intranz. A lua cunoștință despre ceva; a căpăta informații, vești, noutăți despre ceva; a auzi o veste, o noutate etc. 2. Tranz. A găsi, a descoperi (căutând sau întâmplător). 3. Refl. A fi, a se găsi într-un loc, într-o poziție, într-o împrejurare oarecare; a fi, a exista în realitate. ◊ Expr. (Fam.A se afla în treabă = a se amesteca, a interveni într-o discuție sau într-o acțiune numai de formă, fără a aduce vreo contribuție. Să nu se afle (ca) să… = (să) nu cumva să… Cum nu se (mai) află = care iese din comun; extraordinar. (Pop.Nu se (sau unde se) află.! = nu-i adevărat! 4. Tranz. (Pop.) A descoperi, a inventa, a scorni. – Lat. afflare „a sufla spre ceva, a atinge cu respirația”.

 

 

În concluzie,

Corect: afli

Greșit: aflii

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Cursul pentru Evaluarea Națională: aici

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru despre „afli” și „aflii”, cu siguranță te interesează și alte materiale. Ai o listă cu câteva selecții mai jos

Expresii și locuțiuni cu termenul „foc” + quiz

Gradele de comparație (test grilă recapitulativ de 15 întrebări)

Rolul didascaliilor (a indicațiilor scenice): lecție video explicativă

Rezolvarea subiectului Evaluării Naționale din 22.06.2021 (la limba română)

Expresii și locuțiuni cu termenul „foc” + quiz

 

Te „afli” sau te „aflii”? Care este forma corectă a verbului „a afla”

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat