Substantivul: complement direct sau complement prepozițional? (clasa a VI-a)

Substantivul: complement direct sau complement prepozițional? (clasa a VI-a)

Acest exercițiu este conceput în special pentru elevii din clasa a VI-a, cei care învață pentru prima dată cele cinci cazuri ale substantivului: nominativ, acuzativ, dativ, genitiv și vocativ. Să ne oprim puțin la ACUZATIV, mai exact la două funcții sintactice ale acestuia – COMPLEMENTUL DIRECT ȘI COMPLEMENTUL PREPOZIȚIONAL. Să facem diferența dintre ele!

Substantivul care are funcția sintactică de complement precedat sau nu de prepoziție și răspunde la întrebările pe cine?, ce?, la cine?, la ce?, de cine? etc. este în cazul acuzativ.

Complementul direct este partea de propoziție care determină un verb și arată, în special, obiectul asupra căruia acționează autorul unei fapte. Complementul direct răspunde la întrebările pe cine?, ce?.

Substantivul cu funcție sintactică de complement direct stă în cazul acuzativ, fiind însoțit sau nu de prepoziția pe.

Complementul prepozițional este partea de propoziție care determină un verb şi arată obiectul care este ţinta acţiunii sau pentru care acționează autorul unei fapte.

Complementul prepozițional răspunde la întrebările: pentru cine?, pentru ce?, de cine?, de ce?, la cine?, la ce?, de la cine?, de la ce? etc.

Substantivul cu funcție sintactică de complement prepozițional stă în cazul acuzativ cu prepoziție.

La nominativ și la acuzativ, substantivele au aceeași formă.

Complementul prepozițional trebuie delimitat de complementul direct exprimat prin substantiv precedat de prepoziția pe. Complementul direct poate fi dublat de un pronume personal, forma neaccentuată. De exemplu: Îl întreb pe Dan. Complementul direct pe Dan este dublat de pronumele personal îl. În propoziţia Contez pe amici., complementul prepozițional pe amici nu este dublat și nici nu poate fi dublat de un pronume personal, formă neaccentuată.

 

Să ne evaluăm!

Ți-a fost util jocul?

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

Substantivul: complement direct sau complement prepozițional? (clasa a VI-a)

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat