Rezolvare simulare BAC (limba și literatura română) BOTOȘANI 2023

Rezolvare simulare BAC (limba și literatura română) BOTOȘANI 2023

Tu ai rezolvat simularea propusă în județul Botoșani? În acest articol vei găsi posibilă rezolvare pentru simularea (subiectul I, A) ce s-a dat în Botoșani anul acesta. Rezolvă de unul singur subiectul și corectează-te mai apoi, utilizând informațiile atașate mai jos.

SIMULARE BOTOȘANI, 2023

 

Subiectul I (50 de puncte)
Citește următorul fragment:

… Timp de zece luni pe an, cu ușa în permanență deschisă pentru oricine aducea la el un manuscris, E. Lovinescu era literalmente asaltat de cei care socoteau că au de spus ceva hârtiei și prin ea lumii. Erau foarte mulți cei care credeau că drumul spre glorie și nemurire trece prin biroul „maestrului”, birou care timp de aproape treizeci de ani a fost „laboratorul” cercului literar „Sburătorul”, înființat și condus de marele critic. La ușa acestui „laborator” au bătut în decurs de mai bine de douăzeci și cinci de ani – și întotdeauna li s-a deschis – mii și mii, de toate vârstele și de toate profesiunile, care aduceau cu ei unii pulberea de aur a visărilor, iar alții cenușa lor… Cifrele unei statistici – dacă s-ar putea face – a tuturor celor care au trecut pe aici, ca ale miilor de pagini citite sau ascultate de amfitrion – ar fi impresionante. Din acest punct de vedere, într-o perioadă în care mai domnea în critica noastră spiritul academic, sacerdotal, al lui Titu Maiorescu, E. Lovinescu a fost criticul cel mai accesibil, mai apropiat, mai popular. Bunăvoința cu care primea pe oricine venea cu un manuscris, atenția și răbdarea cu care asculta lectura, la care se adăugau și interes și dragoste atunci când își dădea seama că în fața lui, de cealaltă partea biroului, se afla unul dintre cei chemați, erau fără margini. Ele aureolează în eternitate chipul său de mare om și mare cărturar… Strădania lui a fost răsplătită. A cernut cu sita lui de critic multă cenușă, dar în această sită a rămas și mult aur… Spun asta, gândindu-mă că prin „laboratorul” cercului „Sburătorul” au trecut scriitori care sunt astăzi figuri din cele mai proieminente ale istoriei noastre literare: Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Camil Petrescu, Hortensia Papadat Bengescu, G. Călinescu, Victor Eftimiu, G. Brăescu, F. Aderca, Tudor Vianu, Pompiliu Constantinescu, Șerban Cioculescu, Vladimir Streinu și mulți alții din generațiile mai tinere…

Mihail Șerban, E. Lovinescu, în Amintiri

 

A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.

1. Indică sensul din text al secvenței fără margini. 6 puncte

Sensul din text al secvenței „fără margini” marchează bucuria nemărginită a lui Eugen Lovinescu în momentul în care întâlnește scriitori talentați.

2. Menționează numele a doi dintre prozatorii se ce regăsesc în lista scriitorilor care au avut legături cu „Sburătorul” și, implicit, cu E. Lovinescu. 6 puncte

Doi dintre prozatorii se ce regăsesc în lista scriitorilor care au avut legături cu „Sburătorul” sunt: Camil Petrescu și Liviu Rebreanu.

3. Precizează locul unde se afla laboratorul cercului literar „Sburătorul”, justificând răspunsul formulat cu o secvență semnificativă din textul dat. 6 puncte

„Laboratorul” cercului literar „Sbutărorul” era chiar biroul lui E. Lovinescu, așa cum se prezintă în fragmentul dat: „birou care timp de aproape treizeci de ani a fost „laboratorul” cercului literar „Sburătorul”, înființat și condus de marele critic”.

4. Explică motivul pentru care E. Lovinescu este considerat criticul cel mai accesibil, mai apropiat, mai popular. 6 puncte

Eugen Lovinescu este considerat criticul cel mai accesibil, mai apropiat, mai popular, pentru că primește pe oricine crede că este scriitor. Acesta este binevoitor, oferă o șansă fiecărei persoană care se simte înzestrată cu talentul de a scrie.

5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, atitudinea E. Lovinescu față de cei care îi aduceau manuscrise. 6 puncte

Eugen Lovinescu avea o atitudine de generozitate și în același timp de responsabilitate, deoarece prin mâinile sale treceau, probabil destinele unor oameni. Ajutorul oferit oamenilor l-a făcut și foarte căutat, deoarece toți își puneau încrederea în criticul literar: „E. Lovinescu era literalmente asaltat de cei care socoteau că au de spus ceva hârtiei și prin ea lumii.”

Tot pe site-ul nostru vei găsi și continuarea rezolvării acestei simulări (Botoșani, 2023).

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„A digera” sau „a degera”? Care este forma corectă?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

„De vină” sau „devină”? Cum scriem corect?

Rezolvare simulare BAC (limba și literatura română) BOTOȘANI 2023

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat