„Revino” sau „revin-o”? Cum se scrie corect în română?

„Revino” sau „revin-o”? Cum se scrie corect în română?

„Revino” sau „revin-o”? Cum se scrie corect în română? „Revin-o!” vedem scris uneori prin grăbitele mesaje care ne trec prin față. Să ne gândim bine dacă venim sau revenim pentru că grafierea acestui verb nu e tocmai corectă. Să vedem de ce!

Verbul „a reveni” are sensul principal de „veni din nou, a se întoarce” printre alte semnificații secundare . El provine din franceză, mai concret din revenir. Îl putem asocia foarte repede cu verbul „a veni”, întrucât „a reveni” este un derivat cu prefixul -re, care marchează repetitivitatea.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)

REVENÍ2, revín, vb. IV. Intranz. 1. A veni din nou, a se întoarce. ♦ A apărea iar; a se manifesta din nou. 2. A se întoarce la starea normală, obișnuită; a-și recăpăta echilibrul sufletesc, a se regăsi. ◊ Expr. A reveni la viață = a scăpa cu viață dintr-o boală grea. A-și reveni în fire (sau în sine) = a-și recăpăta cunoștința în urma unui leșin, a unei crize, a unei emoții etc. 3. A se ocupa din nou de un subiect, de o idee, a se opri din nou la…; a relua. ♦ A rectifica, a revoca. 4. A i se atribui un bun cuiva. ♦ A fi de datoria (cuiva), a incumba. ♦ A i se cuveni. 5. A renunța la cele spuse, promise, a nu mai respecta. 6. A costa. – Din fr. revenir.

Forma „Revino!” este cea de imperativ a verbului la forma afirmativă. La negativ nu mai întâlnim această problemă, întrucât vom spune „Nu reveni!”.

Dicționarele normative, de la DOOM2, până la DOOM3 susțin aceste informații prin precizarea formei de imperativ a verbului „a reveni”.  Este clar expus faptul că pentru singular este corect să spunem și să scriem „revino” cu accentul pe vocala i din a doua silabă a cuvântului.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2005)

reveni1 (a ~) (a veni din nou) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. revin, 1 pl. revenim, imperf. 3 sg. revenea; conj. prez. 3 să revină; imper. 2 sg. revino

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)

reveni1 (a ~) (a veni din nou) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. revin, 2 sg. revii, 3 sg. revineimperf. 1 reveneamconj. prez. 1 sg. să revin, 3 să reviimper. 2 sg. afirm. revino

 

Nu există nicio situație în care să scriem „revin-o”. Era posibil în cazul în care o era pronume cu formă neaccentuată, însă aici ar fi un nonsens să susținem această informație.

Verbul „a veni” se înscrie în aceeași paradigmă. Un prefix nu poate schimba înteaga configurație a lexemului. Este corect să grafiem „Vino!”, nu „Vin-o!”.

 

În concluzie,

Corect: revino

Greșit: revin-o

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

„Revino” sau „revin-o”? Cum se scrie corect în română?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat