Click aici!
Folosofie Sau Filozofie? Vox Valachorum Cum Este Corect?

„Filosofie” sau „filozofie”?

filosofie sau filozofie

Termenul „filosofie” provine din limba greacă și este tradus ca dragoste de înțelepciune. Aceasta este forma adoptată de filosofi, care susțin semnificația etimologică a cuvântului. Lingviștii însă, preferă varainta „filozofie”, datorită evoluției limbii în timp. Acest argument aduce forma cu „z” și în limba română.

Colsutând DEX-ul, observăm că ambele variante sunt considerate a fi corecte. Astfel că, ne este oferită libertatea de a alege cum dorim să îl utilizăm.

FILOSOFÍE, filosofii, s. f. 1. Știință constituită dintr-un ansamblu închegat de noțiuni și idei, care interpretează și reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale; concepție generală despre lume și viață. 2. Totalitatea concepțiilor și a principiilor metodologice care stau la baza unei discipline sau a unei științe. 3. (Rar) Atitudine (înțeleaptă) față de întâmplările vieții; mod specific de a privi problemele vieții. 4. (Fam.) Lucru greu de făcut, problemă greu de rezolvat. [Var.filozofíe s. f.] – Din ngr. philosophia, fr. philosophie.

Aceiași regulă se aplică și pentru: folosof, filozof, filosofic, filozofic, filosofare, filozofare, etc.

În concluzie:

Corect: filosofie, filozofie

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

 

Suvenire sau suveniruri?

 

„Cireși” sau „cireșe”?

„Filosofie” sau „filozofie”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat

Ne poți aprecia munca printr-un like pe Facebook. Dacă ai dat like paginii noastre, dă click pe butonul "X"