„Filosofie” sau „filozofie”?

filosofie sau filozofie

Termenul „filosofie” provine din limba greacă și este tradus ca dragoste de înțelepciune. Aceasta este forma adoptată de filosofi, care susțin semnificația etimologică a cuvântului. Lingviștii însă, preferă varainta „filozofie”, datorită evoluției limbii în timp. Acest argument aduce forma cu „z” și în limba română.

Colsutând DEX-ul, observăm că ambele variante sunt considerate a fi corecte. Astfel că, ne este oferită libertatea de a alege cum dorim să îl utilizăm.

FILOSOFÍE, filosofii, s. f. 1. Știință constituită dintr-un ansamblu închegat de noțiuni și idei, care interpretează și reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale; concepție generală despre lume și viață. 2. Totalitatea concepțiilor și a principiilor metodologice care stau la baza unei discipline sau a unei științe. 3. (Rar) Atitudine (înțeleaptă) față de întâmplările vieții; mod specific de a privi problemele vieții. 4. (Fam.) Lucru greu de făcut, problemă greu de rezolvat. [Var.filozofíe s. f.] – Din ngr. philosophia, fr. philosophie.

Aceiași regulă se aplică și pentru: folosof, filozof, filosofic, filozofic, filosofare, filozofare, etc.

În concluzie:

Corect: filosofie, filozofie

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

 

Suvenire sau suveniruri?

 

„Cireși” sau „cireșe”?

„Filosofie” sau „filozofie”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat