„Cireși” sau „cireșe”?

ciresi sau cirese

Lăsând la o parte toate glumele legate de prețul lor, atunci când abundă piețele de prin orașe (de tipul „dau la schimb un kilogram pe apartament cu două camere”, „schimb cu BMW, seria 3” etc.), astăzi o să vorbim despre fructele preferate ale multora dintre noi.

Ce-i cu acest fruct roșu, dulce, cărnos, care ne duce cu gândul la vară, dar care, folosit la forma de plural poate crea confuzii? Spre exemplu: Am cules un kilogram de cireșe sau de cireși? Hai să lămurim odată și pentru totdeauna această ușoară confuzie care și-a făcut locul printre vorbitorii de limbă română! Nu de alta, dar ar fi păcat să nu știm cum să ne adresăm atunci când avem de mers la cumpărături, nu-i așa?

La o simplă căutare în  DOOM2, putem observa că pentru pluralul cuvântului „cireașă” sunt acceptate ambele varinate, atât „cireșe”, cât și „cireși”. Astfel că, rămâne la libera noastră alegere forma pe care dorim să o utilizăm. Termenul „cireși” mai poate face referire și la pomii care fac cireșe. De aici și diverse discuții contradictorii reglate de forma aceasta (formă acceptată totuși de lucrarea normativă)

DEX-ul ne oferă următoarea succintă definiție:

CIREÁȘĂ, s. f. Fructul cireșului, mic, sferic, cărnos, de culoare roșie sau galbenă, cu gust dulce sau amărui. [Pl. și: cireșe] – Lat. ceresia (= cerasea).

 

Deci, putem culege un kilogram de cireșe/cireși. (din ambele, deci)

În concluzie:

Corect: cireșe, cireși

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

„Biscuit” sau „biscuite”?

 

 

18 – “Optsprezece” sau “optisprezece”?

 

„Cireși” sau „cireșe”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat