Termenul „filosofie” provine din limba greacă și este tradus ca dragoste de înțelepciune. Aceasta este forma adoptată de filosofi, care susține semnificația etimologică a cuvântului. Lingviștii însă, preferă varianta „filozofie”, datorită evoluției limbii în timp. Acest argument aduce forma cu „z” și în limba română.
Consultând DEX-ul, observăm că ambele variante sunt considerate a fi corecte. Astfel că, ne este oferită libertatea de a alege cum dorim să îl utilizăm.
Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)
FILOSOFÍE, filosofii, s. f. 1. Știință constituită dintr-un ansamblu închegat de noțiuni și idei, care interpretează și reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale; concepție generală despre lume și viață. 2. Totalitatea concepțiilor și a principiilor metodologice care stau la baza unei discipline sau a unei științe. 3. (Rar) Atitudine (înțeleaptă) față de întâmplările vieții; mod specific de a privi problemele vieții. 4. (Fam.) Lucru greu de făcut, problemă greu de rezolvat. [Var.: filozofíe s. f.] – Din ngr. philosophia, fr. philosophie.
Pentru că dicționarul explicativ notează drept variantă forma care îl conține pe z în locul lui s, să apelăm și la dicționarele morfologice pentru a elucida cazul.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2005)
!filosofie/filozofie s. f., art. filosofia/filozofia, g.-d. art. filosofiei/filozofiei; pl. filosofii/filozofii, art. filosofiile/ filozofiile
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)
!filozofie/ (livr.) filosofie s. f., art. filozofia/filosofia, g.-d. art. filozofiei/filosofiei; pl. filozofii/filosofii, art. filozofiile/filosofiile (desp. fi-i-)
Pe prima poziție rămâne varianta care îl conține pe z, însă forma livrescă rămâne cea de-a doua, indiferent de articulare sau de formele de plural. O serie de cuvinte derivate care întâlnesc aceleași dificultăți sunt: a fiosofa, a filozofa, filozof, filosofic, filozofic, filosofare, filozofare etc.
În concluzie:
Corect: filosofie, filozofie
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Cireși” sau „cireșe”?