„Discipol” sau „discupul”? Cum e corect în limba română?

discipol-sau-discipul vox valachorum

„Discipul” sau „discipol”? Cum e corect?

 

E adevărat! Termenul discutat astăzi face, mai degrabă, parte din categoria livrescului, nefiind utilizat atât de frecvent în vorbirea de zi cu zi, însă este important să știm scrie / vorbi corect. Discutăm acum despre „discipul” sau „discipol”, pentru a stabili care este forma corectă.

Termenul a intrat în limba română prin franceză, fiind un împrumut. Termenul franțuzesc este „disciple”, iar etimonul latinesc este „discipulus,i”. Substantivul latinesc provine de la verbul „disco, discere” care înseamnă „a învăța, a instrui”, astfel că „discipulus” este cel care este învățat / instruit de către altcineva; elev; student; ucenic.

Cu toate că termenul originar este scris cu „u”, în românește, varianta corectă este cea cu „o”, mai precis „discipol”. Acest fapt ne este indicat de Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române:

 

 

DOOM3

discipol s. m.pl. discipoli

 

 

 

 

Deschiderea vocalei „u” la „o” s-a făcut, cel mai probabil, odată cu adaptarea franțuzismului „disciple” la vocabularul nostru. Cu toate acestea, avem în limba română și forma „discipul”, însă aceasta nu este considerată conformă cu norma limbii, fiind de preferat evitarea ei. Să revedem și o definiție a cuvântului „discipol”, așa cum apare ea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

DISCÍPOL, discipoli, s. m. Persoană care primește învățătura de la un maestru; învățăcel, elev, ucenic. ♦ Persoană care adoptă, urmează și continuă doctrina, învățătura, principiile cuiva. [Var.discípul s. m.] – Din lat. discipulus. Cf. fr. disciple.

 

Prin urmare,

Corect: discipol

Greșit: discipul

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Cursul pentru Evaluarea Națională: aici

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru despre „afli” și „aflii”, cu siguranță te interesează și alte materiale. Ai o listă cu câteva selecții mai jos

Expresii și locuțiuni cu termenul „foc” + quiz

Gradele de comparație (test grilă recapitulativ de 15 întrebări)

Rolul didascaliilor (a indicațiilor scenice): lecție video explicativă

Rezolvarea subiectului Evaluării Naționale din 22.06.2021 (la limba română)

Expresii și locuțiuni cu termenul „foc” + quiz

 

„Discipol” sau „discupul”? Cum e corect în limba română?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat