Detaliile fac mereu diferența, așa că va trebui să ne focalizăm atenția și asupra limbajului. Să vedem cum stă treaba cu forma corectă și confuziile care apar la nivelul cuvintelor „detaliat” și „detailat” sau „în detaliu” și „în detalii”.
Obținut prin derivare de la substantivul „detaliu”, detaliat a ajuns un adjectiv foarte utilizat și în multe cazuri folosit greșit ca detailat. Este adevărat că el provine din limba franceză détaillé, însă în limba romană acesta își păstrează forma „detaliat”.
Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)
DETÁLIU, detalii, s. n. Amănunt. ◊ Loc. adv. În detaliu = a) în fiecare amănunt luat aparte; b) cu de-amănuntul, în mod detaliat. ◊ Expr. (A vinde) în detaliu = (a vinde) în cantități mici, cu bucata, cu amănuntul. ♦ Circumstanță de amănunt în care se petrece ceva. ♦ Lucru mărunt, lipsit de importanță, secundar (în ansamblul celorlalte). – Din it. dettaglio, fr. détail.
Totodată apare o altă dilemă legată de numărul la care se utilizează acest termen în diverse contexte. Dacă ne referim la ceva amănunțit vom spune ca este făcut în detaliu, la singular. Este greșit să ne exprimăm în această situație la plural adică „realizat în detalii”. Cu toate că detaliile sunt intr-un număr mai mare, ideea provine tot din franceză și se păstrează ideea de origine. În DEX vom regăsi și cuvântul mai puțin cunoscut detailist care are sensul de „persoană care vinde la bucată”.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, 2021)
detaliu [liu pron. lĭu] s. n., art. detaliul; pl. detalii, art. detaliile (desp. -li-i-)
Să citim în detaliu fiecare cuvânt pentru a înțelege conținutul detaliat.
Prin urmare:
Corect: detaliat, în detaliu
Greșit: detailat, în detalii
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?