„Tumoare” sau „tumoră”?

„Tumoare” sau „tumoră”?

Poate pentru că nu le folosim prea des în viața de zi cu zi, ajungem să greșim multe cuvinte din aria medicinei. Atrag atenția asupra seringii (nu siringii), vaccinurilor (nu vaccinelor) sau apendicelui (nu apenticelui). Nu în ultimul rând, întroducem în această clasă și termenul tumoare, numit de alții tumoră. Care să fie cel corect?

Provenit din latinescul tumor, substantivul feminin ne este livrat în două variante, ambele acceptate. Dar înainte de a intra în detalii, să citim definiția lui din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009.

TUMOÁRE, tumori, s. f. Masă de țesut nou format care se dezvoltă într-un organism prin înmulțirea exagerată, patologică a unor celule. [Var.tumóră s. f.] – Din fr. tumeur, lat. tumor, -oris.

Cu siguranță că tumoare este cuvântul corect folosit de cele mai multe ori, însă nu este greșit nici dacă spunem tumoră, referindu-ne exact la același lucru. Astfel, deducem că termenul din dicționar are două variante corecte de singular, pluralul lui fiind unica formă tumori. Confirmarea o aștepăm mereu din partea Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române care ne lămurește de fiecare dată când întâmpinăm nelămuriri legate de corectitudinea folosirii termenilor.

!tumoáre/tumóră s. f.g.-d. art. tumórii; pl. tumóri

Utilizați cu încredere oricare dintre cuvintele prezentate mai sus. Pentru a vă face înțeleși în orice context este recomandat să îl apucați pe primul în vorbirea colocvială.

Doctorii sunt de părere că tumoarea / tumora nu este una severă.

 

Prin urmare:

Corect: tumoare, tumoră

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

„Tumoare” sau „tumoră”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat