„Ierbivor” sau „erbivor”?

„Ierbivor” sau „erbivor”?

Atunci când discutăm despre animale urmăm o clasificare simplă și bine definită în funcție de hrana pe care o consumă. Astfel că ele pot fi: carnivore, omnivore sau ierbivore, nu? Doar se hrănesc cu iarbă. Da, cam așa sună raționamentul în mintea nostră, însă aici apare o mică eroare. Să vedem de ce.

După cum am spus, suntem tentați să folosim inexistentul cuvânt ierbivor, deoarece îl asociem cu substantivul iarbă. Adjectivul corect care face referire la alimentația animalelor este erbivor, cu pluralul erbivori, deoarece acesta provine din franțuzescul herbivore.

Și de unde a apărut totuși acel i inițial? Este simplu. Pronunția cuvintelor în limba română are câteva excepții în care unele sunete se rostesc diferit față de scrierea lor. Gândiți-vă cum este în cazul lui este pronunțat [ieste] sau a lui eu pronunțat [ieu]. În aceste situații date litera e desemnează grupul de sunete (diftongul) [ie].

Conform DEX,

ERBIVÓR, -Ă, erbivori, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care se hrănește numai cu plante. 2. S. n. (La pl.) Ordin de mamifere care se hrănesc numai cu plante; (și la sg.) animal din acest ordin. – Din fr. herbivore.

Astfel că, vom spune de exemplu: Girafa este un animal erbivor și nicidecum ierbivor.

În concluzie,

Corect: erbivor

Greșit: ierbivor

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

Vezi și:

„Hamace” sau „hamacuri”?

„Ierbivor” sau „erbivor”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat