„Creieri” sau „creiere”? Care este forma corectă de plural?

creieri-sau-creiere vox valachorum

Trebuie să vorbim și despre lucruri mai serioase, precum ar fi „creierul”. Astăzi vom scoate în evidență o confuzie destul de populară în ceea ce privește forma de plural a acestui substantiv. Cum crezi că e corect: „creieri” sau „creiere”? Hai să aflăm împreună!

 

Ne întâlnim adesea cum ambele forme de plural: atât „creieri”, cât și „creiere”. Să vedem care este diferența dintre cele două sau… dacă una e greșită? Vom căuta o definiție a termanului nostru, iar mai apoi vom consulta Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române pentru a vedea care e deosebirea dintre cele două forme.

Definiția substantivului nostru, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române este:

 

CRÉIER, (1,3creieri, s. m., (2creiere, s. n. 1. Partea cea mai importantă a sistemului nervos central la vertebrate, organ al gândirii și al conștiinței umane, care este situată în cutia craniană și compusă din trunchiul cerebral, creierul mic și emisferele cerebrale. ◊ Creierul mic = parte a creierului situată în regiunea posterioară și inferioară a craniului; cerebel. Creierul mare = parte a creierului situată în regiunea anterioară și superioară a craniului. 2. Fig. Minte, inteligență, judecată. ♦ Element (persoană) care organizează și conduce o acțiune. 3. (În expr.Creierii (sau creierul) munților = locurile cele mai înalte și mai greu accesibile ale munților. [Var.: (înv.críer s. m.] – Lat. c(e)rebellum.

 

Putem observa în definiția dată de DEX că există o deosebire de sens între cele două variante de plural: 1 și 3 se referă pe de-o parte la organul aflat în cutia craniană, responsabil cu gândirea, iar pe de altă parte poate avea sensul de „loc greu de accesat” (precum se regăsește în expresia „creierii munților”; sensul numerotat cu 2, cel cu varianta de plural „creiere” se poate referi fie la inteligență, judecată, minte (expresiv), fie la o persoană care organizează o acțiune. Varianta creier, creieri este de genul masculin, iar creier, creiere de gen neutru.

 

Să vedem ce informații ne conferă Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române despre acest substantiv:

 

 

DOOM3

creier1 (organ) s. m.pl. creieri

creier2 (element conducător, persoană) s. n.pl. creiere

 

 

Prin urmare,

creier, creieri = organ,  minte, loc greu accesibil („creierii munților”)

creier, creiere = persoană care conduce o activitate

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Cursul pentru Evaluarea Națională: aici

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru despre „creieri” sau „creiere”, cu siguranță te interesează și alte materiale. Ai o listă cu câteva selecții mai jos

Expresii și locuțiuni cu termenul „foc” + quiz

Gradele de comparație (test grilă recapitulativ de 15 întrebări)

Rolul didascaliilor (a indicațiilor scenice): lecție video explicativă

Rezolvarea subiectului Evaluării Naționale din 22.06.2021 (la limba română)

Expresii și locuțiuni cu termenul „foc” + quiz

 

„Creieri” sau „creiere”? Care este forma corectă de plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat