Întâmplător = aleator/aleatoriu. Perechea sinonimică trebuie puțin revizuită, deoarece dicționarele nu sunt de acord cu dubla variantă aleator-aleatoriu. Să vedem care dintre aceste vocabule rămâne în final învingătoare.
Începem cu varianta mai scurtă, cu aleator. După lungi căutări ne vom da seama că lexemul nu este înscris în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009). Să fie atunci aleatoriu? Tot ce ne rămâne de făcut este să răsfoim, să răsfoim.
DEX
ALEATÓRIU, -IE, aleatorii, adj. Care depinde de o împrejurare viitoare și nesigură; întâmplător. Venituri aleatorii. [Pr.: -le-a-. – Var.: aleatór, -oáre adj.] – Din fr. aléatoire, lat. aleatorius.
Norma spune că -iu final (-ciu, -riu, -toriu) trebuie scris iu și pronunțat [ĭu] în adjective ca aleatoriu, definitoriu, tranzitoriu și în substantive neutre ca salariu, serviciu, acvariu, contrariu, auditoriu, fiind greșit să spunem aleator, servici, salar etc. .
DOOM3 (pag. 101)
aleatoriu [riu pron. rĭu] (-le-a-) adj. m., f. aleatorie (-ri-e); pl. m. și f. aleatorii
Se pare că aceleași norme le-a impus și Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române apărut în 2005, așa că regulile rămân neschimbate.
DOOM2
aleatoriu [riu pron. rĭu] (-le-a-) adj. m., f. aleatorie (-ri-e); pl. m. și f. aleatorii
Ajungem astfel la concluzia că aleatoriu poate fi păstrat în vocabularul nostru, în timp ce aleator nu are decât să dispară.
CORECT: aleatoriu
GREȘIT: aleator
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva: