„Alcol” sau „alcool”?

alcol

Iată că și astăzi vorbim despre un substantiv popular în rândul utilizator de limbă!  Acest substantiv, „alcool” sau „alcol” este utilizat în diverse domenii: de la cel chimic, la cel alimentar și nu numai. Alternanța celor două forme: cu un „o” și  cu doi „o” ne-a determinat să discutăm și despre el.

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), singura formă corectă este cea cu hiat: „alcool”. Forma cu un singur „o” nu este acceptată nici măcar ca variantă.

alcoól1 (compus chimic) s. m.pl. alcoóli

alcoól2 (spirt, băutură) s. n., (băuturi) pl. alcoóluri

 

 

Atenție, însă la forma de plural a acestui substantiv: dacă vorbim despre compusul chimic, pluralul său va fi „alcooli”, iar dacă discutăm despre utilizarea alcoolului în alte domenii: sanitar, alimentar etc.., atunci forma de plural este alcooluri – deși  aceasta din urmă este rar utilizată.

De asemenea, și termenii derivați de la „alcool” vor conține hiatul „o-o”:  alcoolemie, alcoolic, alcoolimetrie, a alcooliza etc..

 

Să vedem și o scurtă definiție a termenului, preluată din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

ALCOÓL, (1alcooli, s. m., (2, 3alcooluri, s. n. 1. Derivat obținut prin înlocuirea unui atom de hidrogen din molecula unei hidrocarburi cu un oxidril. 2. Lichid incolor, inflamabil, cu miros și gust specific, obținut prin fermentarea zaharurilor din cereale, fructe etc. sau pe cale sintetică și folosit la prepararea băuturilor spirtoase, ca dezinfectant, combustibil, dizolvant etc.; etanol, alcool etilic, spirt. ◊ Alcool denaturat = alcool brut sau rafinat căruia i s-au adăugat denaturanți pentru a-l face impropriu consumului alimentar, dar care este folosit în industrie sau drept combustibil menajer. Alcool rafinat = alcool brut din care au fost îndepărtate impuritățile prin rectificare. Alcool sanitar = alcool colorat cu albastru de metilen și denaturat cu salicilat de metil, întrebuințat ca dezinfectant extern. Alcool solidificat = polimer al acetaldehidei, insolubil în apă, greu solubil în alcool și eter, întrebuințat drept combustibil solid. 3. Băutură alcoolică. – Din fr. alcool.

 

Bonus: testul utilizat pentru depistarea nivelului de alcool din aerul respirat (la șoferi) se numește etilotest (întrucât alcoolul de consum – care să nu fie nociv corpului uman – în cantități responsabile, binînțeles – se numește alcool etilic).

Prin urmare:

Corect: alcool, alcooli (alcooluri)

Greșit: alcol, alcoli, alcoluri

 

Nu uitați: Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății!

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

„Sindromuri” sau „sindroame”?

„M” sau „n” înainte de „p” și „b”? Tu cum te descurci la acest test online?

 

„Alcol” sau „alcool”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat