Voi cum spuneți? „Omologă” sau „omoloagă”?

Voi cum spuneți? „Omologă” sau „omoloagă”?

Fie că ne gândim la matematică, chimie, biologie sau sociologie va fi de dorit să utilizăm corect termenii în funcție de semnificația lor. Voi cum spuneți? „Omologă” sau „omoloagă”?

Nu putem răspunde cu grabă întrebării, ci doar după ce ne informăm deoarece am putea cădea în capcană. Adjectivul neologic provine din limba franceză de la homologue. Îl regăsim în mai multe domenii de activitate, de aceea aș vrea să citim înainte articolul din DEX.

OMOLÓG, -OÁGĂ, omologi, -oage, adj.s. m. 1. Adj. Care corespunde, care se află în corespondență. 2. Adj. Care are o structură chimică diferită de structura altei substanțe prin prezența unei grupe în care carbonul se află în combinație cu doi atomi de hidrogen. 3. Adj.  Care are structură asemănătoare și origine comună, dar formă externă și funcțiuni diferite. 4. S. m. Persoană care deține o funcție oficială într-o organizație sau într-un stat, privită în raport cu o altă persoană care deține aceeași funcție oficială într-o altă organizație sau într-un alt stat. – Din fr. homologue.

Unele cuvinte au două forme corecte, iar în această categorie se încadrează și substantivul nostru feminin. Putem spune omologă sau omoloagă și omologe / omoloage la plural indifernt de sensurile mai sus expuse în dicționarul explicativ. Cuvântul are un comportament asemenea lui analog, despre care am mai discutat. Să aruncăm o privire și în DOOM2.

omológ adj. m.s. m.pl. omológi; adj. f.s. f. omoloágă / omológă, pl. omoloáge / omológe

Alegeți oricare dintre formele acceptate ale termenului. Să explorăm puțin domeniul geometriei printr-un exemplu Dreapta este omologă / omoloagă laturii triunghiului.

 

Prin urmare,

Corect: omologă, omoloagă

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

Voi cum spuneți? „Omologă” sau „omoloagă”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat