„Absent” sau „apsent”?

„Absent” sau „apsent”?

Nu toți sunt prezenți, unii sunt „apsenți”. Nu, nu pot să fie „apsenți”, ci numai „absenți”. Să vedem ce stă ascuns în spatele acestor forme? Care este cea corectă și de ce?

Termenul despre care vorbim provine dintr-o limbă romanică, mai exact din franceză (absent), unde latina dictează absens, -ntis. Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 propune două sensuri pentru „absent”, unul de bază, iar celălalt figurat. Să vedem!

ABSÉNT, -Ă, absenți, -te, adj. 1. Care nu e de față, care lipsește. 2. Fig. Care nu este atent la ce se petrece în jurul lui; distrat. – Din fr. absent, lat. absens, -ntis.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române în actualitate prezintă și el același adjectiv de gen masculin. Nu există nicio urmă a cuvântului „apsent”,  așa că dacă l-ai folosit vreodată îl poți șterge pentru totdeauna din vocabularul tău.

absént adj. m.pl. absénți; f. abséntă, pl. absénte

Adjectivul este variabil, are două termnații și patru forme flexionare, după cum se poate vedea mai sus. Accentul va cădea pe a doua silabă, adică pe vocala e.

 

În concluzie,

Corect: absent

Greșit: apsent

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

„Absent” sau „apsent”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat