„Kilometrii” sau kilometri”?

„Kilometrii” sau kilometri”?

O vacanță de vis presupune un drum lung, iar un drum lung înseamnă muuulți „kilometrii”. Chiar dacă sunt ei mulți nu este admis să scriem cu doi „i”. De ce? Răspunsul îl vei găsi în rândurile care urmează.

Originea termenului românesc o regăsim în limba franceză, acolo unde se grafiază kilomètre. Cunoaștem foarte bine semnificați termenului, aceea de „unitate de măsură a lungimii”, însă niciodată nu este bine să ne limităm doar la ceea ce știm deja. Să citim și definirea lui conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române din 2009.

KILOMÉTRU, kilometri, s. m. Unitate de măsură pentru lungime, egală cu o mie de metri. ◊ Kilometru pe oră = unitate de măsură pentru viteză, egală cu viteza unui mobil care parcurge 1 kilometru într-o oră. Kilometru lansat = probă sportivă (cu bicicleta, cu motocicleta etc.) în care performanța constă în timpul realizat pe distanța de un km din momentul în care sportivul trece în viteză linia de start și până la linia de sosire. [Scris și: chilometru. – Abr.km] – Din fr. kilomètre.

În unele dicționare apre și varianta cuvântului care înlocuiește litera k cu grupul de litere chi, scris chilometru. Ea nu este normată, așa că o considerăm greșită. Forma corectă de plural a substantivului masculin este „kilometri”, cu un singur „i”, deoarece în componența lui la singular nu regăsim un altul. Acest lucru înseamnă că primul „i” marchează forma de plural. Dacă ar fi articulat hotărât ar mai apărea un „i”, fiind scris „kilometrii”.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române susține aceleași informații, adăugând chiar și altele mai detaliate.

kilométru (-me-tru) s. m.art. kilométrul; pl. kilométri, art. kilométrii; simb. km

Simbolul pentru lexemul pus în discuție este km care nu necesită atașarea imediată a punctului după abreviere. Despărțirea în silabe se va realiza astfel: ki-lo-me-tru. Accentul va cădea vocala e a celei de-a treia silabă.

 

În concluzie,

Corect: kilometri

Greșit: kilometrii

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

„Kilometrii” sau kilometri”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat