Este inevitabil să nu fi auzit expresia „a sta în chirie”. Am spunem că numărul oamenilor care spun „a sta cu chirie” este mult mai redus, sau mă înșel?
De cele mai multe ori „chiria” este asociată cu verbele „a da”, „a sta” sau „a lua”, (a oferi sau a accepta o locuință în schimbul unei sume de bani). „Cu chirie” reprezintă o locuțiune adjectivală/adverbială, în funcție de valoarea gramaticală atribuită.
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (2009),
CHIRÍE, chirii, s. f. Sumă plătită de beneficiarul unui contract de închiriere în schimbul folosirii temporare a locuinței sau a unui lucru închiriat. ◊ Loc. adj. și adv. Cu chirie = (care este dat cuiva) pentru folosire temporară în schimbul unei plăți. – Din bg., sb. kirija.
Chiar dacă în zilele noastre nu îi mai este atât de recunoscut sensul de bază, cuvântul „locație” poate fi un sinonim pentru „chirie”.
LOCÁȚIE, locații, s. f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. ◊ Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.; în sintagma) Contract de locațiune = Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. 3. Un loc anume, precis determinat. [Var.: locațiúne s. f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis, engl. location.[1]
Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)
chirie s. f., art. chiria, g.-d. art. chiriei; pl. chirii, art. chiriile (desp. -ri-i-)
Așa că, este corect să spunem, de exemplu:
Stau cu chirie pe Bulevardul Decebal., și NU : Stau în chirie pe Bulevardul Decebal.
Uite că o prepoziție simplă poate face diferența!
În concluzie,
Corect: cu chirie
Greșit: în chirie
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Superbă explicație