Verbe cu două forme corecte de imperativ

Verbe cu două forme corecte de imperativ

Bună! Bine ați revenit pe site-ul nostru. Încercăm mereu să vă surprindem cu informații interesante și de ajutor pentru a vă hrăni setea de cunoaștere. Astăzi ne-am gândit să vorbim despre imperativ și fromele sale cele care acceptă două variații corecte.

După cum bine știți, modul imperativ al verbului în limba română cunoaște doar modulația persoanei a II-a singular și plural. Există verbe care nu pot fi folosite nicidecum la acest mod deoarece rațiunea semantică nu le permite, însă în completarea lor vin altele care prezintă două forme accepate. Este vorba de: a plânge, a trece, a fierbe, a crește, a adormi, iar lista nu se oprește aici.

Normele gramaticilor apărute în 2008 spun că funcționalitatea tranzitivă sau intranzitivă ne dictează forma pe care o îmbracă verbul. Ca să ne reamintim, tranzitivitatea presupune folosirea unui verb care acceptă complement direct. Astfel, dacă spunem Treci!, verbul are un caracter intranzitiv, iar în cazul lui Trece-mă! avem un verb tranzitiv alături de un clitic pronominal în acuzativ cu funcția de complement direct.

Exact același femonomen se petrece și în cazul verbelor pereche:

  • Pângi! – Plânge-l!
  • Fierbe! -Fierbe-l!
  • Crește! – Crește-l!
  • Adormi! – Adoarme-l!

Cliticul pronominal nu trebuie să rămână același, el poate varia, acordându-se în funcție de ceea ce dorim să comunicăm.

Important de spus aici este că nu putem alege după bunul nostru plac între aceste forme, ele trebuie utilizate în funcție de contextul gramatical. Folosește atent imperativul. Chiar dacă pare cel mai simplist mod personal are și el particularități specifice de care trebuie să ținem cont, după cum ați putut vedea. imperativ

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

Verbe cu două forme corecte de imperativ

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat