„Vagabond” sau „bagabond”? Cum ne exprimăm corect?

vagabond sau bagabond

Hoinarul, rătăcitorul sau poate „homeless” – dacă ne raportăm la imediatul prezent și la ultimele „trend”-uri în exprimare. Pentru acești termeni mai există un echivalent. Astăzi vom vorbi despre a sa formă corectă: „vagabond” sau „bagabond”? Cum vom scrie și cum vom pronunța corect acest cuvânt?

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021), forma corectă este cea cu „v”. Forma „bagabond” este o născocicre, apărută probil accidental prin receptarea incorectă a sunetelor:

 

DOOM3

 

vagabónd adj. m.s. m.pl. vagabónzi; adj. f.s. f. vagaboándă, pl. vagaboánde

 

 

 

Haideți să vedem ce zice Dicționarul Explicativ al Limbii Române despre acest substantiv. Ai mai jos o definiție a termenului:

 

VAGABÓND, -OÁNDĂ, vagabonzi, -de, adj.s. m. și f. (Om sau animal) care rătăcește fără rost pe drumuri, care hoinărește fără țintă; (om) fără ocupație stabilă, fără domiciliu fix. ♦ (Om) de nimic, fără căpătâi. [Adj.s. f. și: vagabóndă] – Din fr. vagabond, lat. vagabundus. Cf. it. vagabondo.

 

O definiție mai amplă ne este oferită de Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

vagabond, ~ă [At: INSTRUCȚII, 8/17 / V: (înv~bund asm, (forme corupte) baga~ asmbagabont sm~bont sm~boandă sf, / Pzi: ~nzi~e / E: lat vagabundus-a-umfr vagabondit vagabondo1-2 smfa (Persoană) care umblă dintr-un loc în altul fără scop, fără țintă Si: hoinar (3-4), pribeag, (regvandralău (1), vandraș (1), vandră (1), vandroc (1), vandrocaș (1). 3-4 smfa (Persoană) care nu are domiciliu fix, ocupație stabilă sau venituri și care trăiește din expediente Si: (regvandralău (2), vandraș (2), vandră (2), vandroc (2), vandrocaș (2). 5-6 smfa (Prt) (Om) lipsit de ocupații serioase, care își petrece o bună parte a timpului în căutare de distracții și aventuri Si: (regvandralău (3), vandraș (3), vandră (3), vandroc (3), vandrocaș (3Vz aventurierderbedeugolanhaimananemernicpribeag, (regpușlalăuștrengarpierde-varăvântură-țară7-9 a Caracteristic vagabondului (1, 3, 5). 10 a (Figd. imaginație, inspirație) Instabil. 11 a (Mai ales d. câini) Care rătăcește în căutarea hranei (și care este fără stăpân).

 

Prin urmare:

Corect: vagabond

Greșit: bagabond

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

 

„Vagabond” sau „bagabond”? Cum ne exprimăm corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat