Rezolvarea testului 6 de antrenament pentru Evaluarea Națională (12 aprilie 2021)

test de antrenament 6

Vom încărca aici rezolvarea testului 6 de antrenament (publicat în 12 arpilie 2021)

 

Materialul îl veți găsi și aici(click pentru descărcare) și haideți să ne apucăm de treabă!

 

 

 

Rezolvarea testului de antrenament 6 pentru Evaluarea Națională – 12 aprilie 2021

 

 

Textul 1

Într-o iarnă, pe când eram bucher și mă bucuram de prima mea vacanță de Crăciun – simțind că încep a avea putere și drepturi pe lume, cerui cu plângeri și suspine o săniuță de la moș Irimia, omul nostru de ogradă. După ce bătrânul mi-a cioplit-o și mi-a încheiat-o dintr-un fag bun, luai pe frate-meu Matei, c-un an mai mic decât mine, ș-o pornirăm, cu cârdul de băieți ai satului, spre dealul Morii.

Era o iarnă tare și bogată în zăpadă. Pârâul era înghețat și troienit. La rovina morii, se zărea numai  un sul de fum izvorând și împrăștiindu-se spre cerul verziu. Din moară se vedea o pată neagră, ca un covru de sălbăticiune, numai după ce ne cățăram cu săniile sus, pe creasta dealului. În ziua cu soare și cu puțin ger, parcă anume dăruită […] copiilor, – noi, toți băieții satului, făceam o larmă nemaipomenită. Șirag ne ridicam pe costișă, încovoiați și trăgând săniile după noi; șirag ne dădeam drumul pe stecluș, chiuind și urlând.

Abia atunci învățam cârmuirea saniei, și Vasile al lui Pânzaru, cel mai meșter în treaba aceasta, mă dăscălea. Deși eram feciorul boierului, el îmi vorbea ca unui învățăcel.

— Măi Tudoriță, îmi zise el. Bagă de seamă să nu te hartoiești, adică să nu vii pe-o coastă, c-apoi te duci de-a tăvălucul. Îndreaptă sania la drum bun cu picioarele, lucrează din călcâie – ș-apoi să vezi cum merge: ca trinu*!

Cum se și cuvenea, teoria lui o însoți și de practică.

El se așeză dinainte în săniuță și eu la spatele lui, ținându-l strâns pe după piept, cu amândouă mâinile. Cu șiragul de săniuțe după noi, o pornirăm la vale într-o furtună de pulbere de zăpadă. De simțirea de fericire a zborului în lumina zilei, pe omătul alb, în răceala aspră, îmi amintesc ș-acuma ca de una din cele mai rare clipe ale vieții. Omătul clipea în mii de culori și scântei; ochii mi se încălziseră și obrajii mi se aprinseră; în tot trupul simțeam o furnicare aprigă. Săniuța repezită mergea fulgerător, apoi deodată o simții că saltă în sus. Mă trezii pe troianul ridicat la malul pârâului de băieți, ca să taie iuțeala și să oprească săniuțele.

Vasile al lui Pânzaru se zvârli în picioare, mă apucă de-o mână și mă feri la o parte; alte sănii veneau la vale ca repezite dintr-un tun.

-Ei, îți place? mă întrebă râzând, cu buza de sus încrețită deasupra

-Tare-mi place! strigai eu înflăcărat.

-Atuncea, mai hai o dată, măi Tudoriță!

A doua oară săniușul a fost cu peripeții. Sania din frunte s-a hartoit, s-a prăvălit; și noi, și ceilalți care  veneau pe urmă ne-am încurcat, ne-am izbit, ne-am răsturnat. Dar totul s-a petrecut cu atâta repeziciune, încât n-am mai avut când mă înspăimânta. Vasile Pânzaru iar râdea și mă întreba pe când mă ridica de jos:

-Ei, dar acu ți-a plăcut?

-Mi-a plăcut și-acuma! zisei eu, scuturându-mă de omăt.

-Atuncea, mai hai o dată!

Când mi-a venit și mie rândul să mă așez la cârmă, cu frate-meu la spate,– Vasile Pânzaru și-a bătut  căciula de pământ ș-a strigat către băieți:

-Stați, măi! Acu se cheamă că feciorul boierului dă izamin* la sanie! Ia să

M-am așezat; frate-meu m-a cuprins strâns; am pornit. Nu îndrăzneam a chiui; eram cu sufletul neliniștit, dar eram încordat și cu luare-aminte. Sus, toți copiii stăteau grămădiți și priveau. Am izbutit să  îndrept săniuța pe drum bun, simțeam strânsoarea fratelui meu ca un clește tremurător; m-a cuprins o bucurie nebună când am săltat pe dâmbul de zăpadă și zborul mi s-a oprit.

-Ai văzut? strigai eu cu mândrie către Matei. Sus, pe deal, băieții satului

-Bravo, măi Tudoriță! strigă Vasile Pânzaru. Ți-am pus noata* zece!

Isprava aceasta m-a așezat deodată în rândul celor mari. Eram ațâțat și vesel. O putere necunoscută îmi intrase în trup. O dată, de două ori, de zece ori, de nenumărate ori, ridicai dealul cu cârdul de copii. Umblam într-un șirag pestriț de haine largi, de ciubote și opinci mari.

 

Mihail Sadoveanu, Moș Crăciun

*trinu – trenul

*izamin – examen

*noata – nota

 

Textul 2

Eram mărișor […], și tot n-aveam sanie. Tata îmi promitea la începutul fiecărei ierni ba că-mi face el, ba că-mi cumpără una. Iar eu nu mai aveam răbdare să merg la săniuș după ce-mi crește barba. Mă  săturasem să mă dau pe doage de butoi pe post de schiuri, pe niște țevi de plastic, cu vârful îndoit la foc, în loc de patine.

În privința făcutului, sincer, eram conștient că există șanse cam la fel de mari ca acelea de a-l vedea pe tata inventând un avion supersonic în spatele casei, cu piese de la serviciu. Adică zero. Tata nici nu prea construia chestii savante, ci doar clădiri […]. Așa că îl băteam tot timpul la cap să-mi cumpere una.

Adevărata problemă suna așa: cine-i prostul satului să-și vândă sania? Nici măcar ăia care și-au spart capul, și-au frânt o mână ori un picior iarna trecută nu-și puteau rupe de la suflet un astfel de obiect  neprețuit. […]

Numai că tata […] a venit în toamna aceea cu o veste năucitoare: a auzit la navetă că unu’ a’ lu’ Coșan ar avea o sanie de vânzare. Nu l-am luat în serios, n-am vrut să-mi fac speranțe deșarte. Parcă a’ lu’ Coșan, din ce-mi aminteam eu, era o familie cu vreo cinci copii […]. Însă în următoarea duminică, m-a luat tata de mână și m-a dus pe dealul celălalt, în poartă la a’ lu’ Coșan.

Am strigat amândoi de ne-au pocnit fălcile. N-aveam cum să prind eu norocul ăsta: fie nu era acasă, fie nu voia să iasă […]. Și dacă ar fi ieșit, bănuiam eu, n-ar fi avut sanie. Totuși, după un timp, a apărut un om de după colțul casei, scuzându-se:

-Am auzit greu […]. Ce-i?

-Bre, nea Coșan, umblă vorba că ai o sanie de vânzare. Mă ucide copilu’ ăsta, sanie și iar

Ăla s-a uitat la cer – încă mai zburau berzele, abia se pregăteau s-o taie în țările calde –, s-a uitat la noi și a zis:

-Am bre, am, de ce să n-am?

Eu atunci, aproape să leșin de fericire. […] M-am îndrăgostit pe loc de ea. Am târât-o victorios până în fața casei, unde tata negocia dur:

-25 de lei?! Păi, cu banii ăștia îi cumpăr trei-patru perechi de

-Ăsta-i prețul!

-Bine, a mai negociat Da’ ți-i dau la salar.

Am insistat să trag singur cadrul ăla metalic ruginit, legat cu o sârmă smulsă dintr-un gard. Pe drum de pământ uscat. Tata a vrut să mă ajute, dar eu nu l-am lăsat.

-Bine c-a dat Dumnezeu, chit că n-are scaun. Îi facem noi unul din scânduri. Apoi am început să aștept

Au plecat berzele, au căzut frunzele, s-au culcat urșii, urlau lupii de foame la marginea pădurii și tata tot nu-mi punea scânduri la sanie:

-Stai să ningă, mă amâna el.

Au înghețat apele, îmi înghețau mâinile, picioarele, obrajii […] uitându-mă la cer, și tot nu ningea.

Ba chiar m-am lăsat păgubaș, mi s-a făcut lehamite: iarna asta nu mai ninge!

Apoi, într-o dimineață devreme, pe la patru, când tata s-a trezit să plece la navetă, a deschis ușa și-a rămas încremenit în ea:

-Bă tată, da’ ce ninge-afară!

Am sărit din pat desculț, cum eram. M-am holbat și eu cu gura căscată, încercând gustul fulgilor de nea. Și-am vrut să-i reproșez: „Bă tată, uite, a venit iarna și tot nu mi-ai pus scânduri la sanie”. Dar ningea atât de frumos, cu fulgi incredibil de mari, liniștit, iar zăpada se așternuse de juma’ de metru, încât mi-am ținut gura, m-am îmbrăcat repede-repede și-am făcut un derdeluș meseriaș din poartă până-n fața casei, încălțat cu bocancii lunecoși a’ lu’ tata.

Și uite-așa, după acea dimineață, încerc să mă bucur de fiecare dată în prima zi de ninsoare.

Deși tot n-am sanie.

Florin Lăzărescu, O sanie

(din Colecția „EGOgrafii”, text autobiografic)

 

 1. Transcrie două cuvinte din câmpul lexical al iernii, valorificând textul 1.
  Răspuns propus: „săniuță”, „zăpadă”.
 1. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul

Tudoriță este:

a)băiatul lui moș Irimia.

b)fratele lui Vasile Pânzaru.

c)fratele mai mare al lui Matei.

d)vărul mai mic al lui Matei.

Răspuns corect: c.

 

 1. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul Împreună cu tatăl său, copilul ajunge la Coșan pentru a cumpăra:

a)papuci.

b)patine.

c)sanie.

d)schiuri.

Răspuns corect: c.

 1. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul În fragmentul extras din Moş Crăciun de Mihail Sadoveanu se evidențiază:

a)bucuria unei vacanțe petrecute în familie.

b) pentru un sport de performanță.

c) pentru fabricarea săniuțelor.

d)plăcerea de a se da cu sania pe deal.

Răspuns corect: d.

 1. Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia,bazându-te pe informațiile din cele două texte.
Enunțul Corect Incorect
Pe coasta muntelui se strâng la săniuş mulţi copii. X
Lui Tudoriţă îi place cum alunecă în viteză pe derdeluş. X
Tudoriță s-a speriat foarte tare când s-a dat a doua oară cu sania. X
Împreună cu tatăl, copilul ridică un derdeluș în curtea casei. X
Tatăl băiatului construia avioane. X
De bucurie că ninge, băiatul nu-i mai reproșează tatălui că nu a reparat sania X

 

 

 1. Menționează, în câte un enunț, tiparul textual identificat în fiecare dintre fragmentele de mai

a)„— Ei, îți place? mă întrebă râzând, cu buza de sus încrețită deasupra gingiei.

— Tare-mi place! strigai eu înflăcărat.”

Tiparul textual identificat este de tip dialogat.

 1. b) „Apoi, într-o dimineață devreme, pe la patru, când tata s-a trezit să plece la navetă, a deschis ușa și-a rămas încremenit în ”

  Tiparul textual identificat este descriptiv.

 

 

 1. Prezintă, în cel puțin 30 de cuvinte, o legătură care se poate stabili, la nivelul conținutului, între cele două
  Răspuns propus:

Atât fragmentul extras din „Moș Crăciun” de Mihail Sadoveanu, cât și cel extras in „O sanie” de Florin Lăzărescu prezintă entuziasmul față de venirea iernii și față de datul cu sania.

 1. Crezi că este important să ai pe cineva lângă tine care să te îndrume atunci când înveți? Motivează-ți  răspunsul, în 50 – 90 de cuvinte, valorificând textul

  A învăța lucruri noi poate fi adesea dificil, mai ales dacă experiența ta de viață nu este una îndelungată. Un bun îndrumător poate facilita acest proces, mai ales dacă dă dovadă de răbarea necesară. Consider că este important să ai pe cineva lângă tine care să te îndrume atunci când înveți.
  În primul rând, dacă ai un îndrumător bun, poți depăși mult mai ușor emoția primei experiențe și poți învăța mult mai repede cum să stăpânești noile cunoștințe. Tudoriță, din textul lui Mihail Sadoveanu, este ajutat de Vasile al lui Pânzaru să cârmuiască sania. După câteva încercări, acesta reușește singur să se dea cu sania, învățând foarte repede.
  În al doilea rând, dacă acela care te învață este un model pentru tine, procesul de învățare devine mai ușor de digerat. Spre exemplu, dacă elevii își îndrăgesc profesorul, există șanse mult mai mari ca aceștia să exceleze la acea materie.
  În concluzie, persoana care te îndrumă este foarte importantă pentru a învăța mult mai repede să faci un lucru. Dacă aceasta dă dovadă de calitățile necesare, învățarea va decurge mult mai bine.

 2. Asociază cu un alt text literar fragmentul din Moş Crăciun de Mihail Sadoveanu, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o asemănare și o deosebire dintre

 

Fragmentul extras din „Moș Crăciun” de Mihail Sadoveanu prezintă copilăria trăită în timpul unei ierni aprigi, la țară. Un alt text literar care expune un astfel de tablou este „În casa bunicilor” de Ionel Teodoreanu.

Spre deosebire de textul lui Mihail Sadoveanu, în textul lui Ionel Teodoreanu este expusă o serie de evenimente nefaste: întrucât frații personajului principal s-au îmbolnăvit, acesta este trimis la bunici pentru a nu se molipsi, la rândul său. Acolo află, de asemenea, despre un episod nefast in viața bunicilor lui: moartea fiicei lor.

 

B.

 

 1. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect.
  Conțin triftong ambele cuvinte din seria:
  a) „pregăteau”, „troienit”.
  b) „priveau”, „chiui”.
  c) „taie”, „picioarele”.
  d) „veneau”, „eu”

Răspuns corect: d.

 

 1. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect.
  Cuvântul subliniat din secvența „unde tata negocia dur” s-a format prin conversiune:
  a) din adjectiv în adverb.
  b) din adverb în adjectiv.
  c) din verb în adjectiv.
  d) din verb în adverb.

Răspuns corect: a.

 

 1. Alcătuiește câte un enunț în care să ilustrezi alte două sensuri ale cuvântului subliniat din enunțul: „De simțirea de fericire a zborului în lumina zilei, pe omătul alb, în răceala aspră, îmi amintesc ș-acuma ca de una din cele mai rare clipe ale vieții.”

  Răspuns propus:

A trecut printr-o răceală grea, dar acum e bine.

Se simte o răceală între ei de când s-au certat.

 

 1. Transcrie, din fragmentul următor, trei substantive aflate în cazuri diferite, pe care le vei preciza: „Am izbutit să îndrept săniuța pe drum bun, simțeam strânsoarea fratelui meu ca un clește tremurător; m-a cuprins o bucurie nebună când am săltat pe dâmbul de zăpadă și zborul mi s-a oprit.”

Răspuns propus: săniuța – acuzativ; fratelui – genitiv; zborul – nominativ.

 1. Rescrie enunțul „Abia atunci învățam cârmuirea saniei”, transformând complementul direct într-o propoziție subordonată corespunzătoare.

  Complementul direct: „cârmuirea”
  Rescrierea enunțului: Abia atunci învățam să cârmuiesc sania.

 

 1. Alcătuiește un enunț interogativ în care substantivul „deal” să îndeplinească funcția sintactică de circumstanțial de loc (1) și un enunț asertiv cu verbul copulativ „a se face”

  Răspuns propus:
  Vrei să ne urcăm pe deal? (1)
  Elena s-a făcut doctor. (2)

 

 1. Încercuiește varianta corectă pentru fiecare dintre cuvintele de mai jos din textul următor, preluatdintr-un mesaj al unui coleg.
  Cel
  / Ce-l mai bogat gospodar a / al satului are în curte decât / doar o sanie, pe care prichindei / prichindeii / prichindeiii o iau / i-au la deal, când ninge. Uneori, au loc accidentări datorită / din pricina gheții.

Pentru abordarea subiectului II, îți sugerăm să arunci o privire peste materialul nostru de mai jos!

 

Rezumatul: reguli pe care trebuie să le respecți. Cum poți concepe un rezumat de nota 10?

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Dacă ți-au plăcut testele de antrenament, te-ar putea interesa și:

Punctul ca semn de punctuație și ortografie (.)

Autori români: locul natal al celor mai importanți scriitori (15 întrebări)

Pseudonime literare: recunoști numele real al autorului?

Cum se numesc locuitorii din…? Test de 25 de întrebări cu demonime

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

 

Rezolvarea testului 6 de antrenament pentru Evaluarea Națională (12 aprilie 2021)

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat