Click aici!
„Segment” Sau „secment”? Cum Este Corect? -

„Segment” sau „secment”? Cum este corect?

segment sau secment

Hai să vorbim și despre acest substantiv. El este utilizat în domeniul matematicii, însă îl utilizăm adesea și în alte contexte. Cum e corect: „segment” sau „secment”? Haideți să aflăm!

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), varianta corectă este cu „g”, „segment”:

 

 

segmént1 (garnitură de piston) s. m.pl. segménți

segmént2 (porțiune, fragment) s. n.pl. segménte

 

 

 

Forma de plural diferă însă în funcție de sensul pe care îl are: pluralul „segmenți” se utilizează pentru garniturile unor pistoane, iar forma „segmente” are multiple sensuri. Haideți să vedem o definiție mai amplă extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

semnul-exclamarii

SEGMÉNT, (1, 2, 3segmente, s. n. (4segmenți, s. m. 1. S. n. Porțiune dintr-o figură, limitată cel puțin într-o parte de marginile ei. ◊ ~ de dreaptă = porțiune dintr-o dreaptă mărginită de două puncte. ~ de cerc = parte dintr-un cerc cuprinsă între o coardă și arcul subîntins. 2. S. n. Porțiune definită dintr-un întreg, nedetașată de acesta. ~ din coloana vertebrată. 3. S. n. Fiecare dintre inelele (sau părțile) care alcătuiesc corpul unor viețuitoare. 4. S. m. Garnitură metalică a unui piston, care servește la etanșarea spațiului liber dintre acesta și cilindrul în interiorul căruia se deplasează, sau la răzuirea uleiului de pe pereții interiori ai cilindrului. 5. S. n. (Ec.; în sintagma) ~de piață = parte a unei întreprinderi din totalul ofertei sau cererii pe piață de produse și servicii, exprimată în procente sau în unități de măsură cantitative. – Din fr. segment, lat. segmentum.

 

 

Prin urmare,

Corect: segment

Greșit: secment

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Segment” sau „secment”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat

Ne poți aprecia munca printr-un like pe Facebook. Dacă ai dat like paginii noastre, dă click pe butonul "X"