Care este pluralul substantivului „ceară”?

ceara plural vox valachorum

Vorbim astăzi despre un substantiv foarte interesant, a cărui formă de plural (și de genitiv) este adesea incertă. Este vorba despre „ceară”. Are acest substantiv plural? Dacă da, care este acesta? Cum ne vom exprima corect?

 

Ei bine, răspunsul este „da” și „nu”. Există o formă de plural (și de genitiv), însă aceasta se referă la sorturi, nu la numărarea efectivă a obiectului. Iată ce ne spune Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021):

 

DOOM3

cea s. f.g.-d. art. cerii; (sorturi) pl. ceruri

 

 

 

Așadar, substantivul „ceară” este un substantiv defectiv de plural. Situații similare avem și la carne, zahăr, sare. Acestea au plural: cărnuri, zaharuri, săruri – însă acestea se referă la sorturi, nu la numărarea lor efectivă!

 

Varianta „ceruri” este atestată ca formă de plural pentru „ceară”, însă este rar utilizată, referindu-se, mai degrabă, la tipuri / feluri de ceară.

 

Să vedem o definiție a substantivului nostru, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

CEARĂ, (2ceruri, s. f. 1. Produs natural (de origine animală, vegetală sau minerală) sau sintetic, plastic, insolubil în apă, care se înmoaie și se topește la temperaturi destul de joase și care are numeroase utilizări în industria farmaceutică, electronică, a hârtiei, cosmetică etc. ◊ Ceară de albine = ceară de culoare gălbuie, cu miros plăcut, caracteristic, produsă de albine, care se recoltează prin topirea fagurilor. Ceară de balenă = spermanțet, ulei de cașalot. Ceară de parchet = amestec de ceară sintetică cu parafină, cerezină, ceară vegetală și cu alte substanțe, care formează pe parchet o peliculă lucioasă, protectoare. Ceară roșie = amestec de colofoniu, șelac, ulei de terebentină și culori minerale, care, datorită proprietăților lui plastice la încălzire, este folosit la sigilarea scrisorilor, pachetelor, la închiderea ermetică a flacoanelor etc. Ceară montană = ceară minerală obținută din cărbunii bruni prin extracție cu solvenți. Ceară vegetală = strat care acoperă suprafața plantelor, mai ales a fructelor. 2. Sort de ceară (1). 3. (Geol.; în sintagma) Ceară de pământ = ozocherită. 4. (Fiziol.) Cerumen. – Lat. cera.

 

Prin urmare:

Singular: ceară

Plural (pentru sorturi / tipuri): ceruri

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Construcțiile concesive: la nivelul propoziției și la nivelul frazei

Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)

Testul de antrenament nr.11: Evaluarea Naționala 27.04.2023

Testul de antrenament nr.14: Evaluarea Naționala 1.06.2023

Baremul pentru testul de antrenament numărul 14 pentru Evaluarea Națională (1 iunie 2023) [marca Vox Valachorum]

„Dihanii” sau „dihănii”? Care este pluralul corect?

„Recunoștiință” sau „recunoștință”? Care e forma corectă?

 

Care este pluralul substantivului „ceară”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat