„Segmente” sau „segmenți”? Care este pluralul corect?

segmente sau segmenti

Hai să vorbim și despre acest substantiv. El este utilizat în domeniul matematicii, însă îl utilizăm adesea și în alte contexte. Care este forma corectă de plural a acestui substantiv: „segmente” sau „segmenți”?

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), avem două forme de plural acceptate: „segmente” și „segmenți”. Le vom utiliza în funcție de sensul acestora.

 

 

segmént1 (garnitură de piston) s. m.pl. segménți

segmént2 (porțiune, fragment) s. n.pl. segménte

 

 

 

Forma de plural diferă însă în funcție de sensul pe care îl are: pluralul „segmenți” se utilizează pentru garniturile unor pistoane, iar forma „segmente” are multiple sensuri. Haideți să vedem o definiție mai amplă extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

semnul-exclamarii

SEGMÉNT, (1, 2, 3segmente, s. n. (4segmenți, s. m. 1. S. n. Porțiune dintr-o figură, limitată cel puțin într-o parte de marginile ei. ◊ ~ de dreaptă = porțiune dintr-o dreaptă mărginită de două puncte. ~ de cerc = parte dintr-un cerc cuprinsă între o coardă și arcul subîntins. 2. S. n. Porțiune definită dintr-un întreg, nedetașată de acesta. ~ din coloana vertebrată. 3. S. n. Fiecare dintre inelele (sau părțile) care alcătuiesc corpul unor viețuitoare. 4. S. m. Garnitură metalică a unui piston, care servește la etanșarea spațiului liber dintre acesta și cilindrul în interiorul căruia se deplasează, sau la răzuirea uleiului de pe pereții interiori ai cilindrului. 5. S. n. (Ec.; în sintagma) ~de piață = parte a unei întreprinderi din totalul ofertei sau cererii pe piață de produse și servicii, exprimată în procente sau în unități de măsură cantitative. – Din fr. segment, lat. segmentum.

 

 

Prin urmare,

Corect: segmente, segmenți

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Celălalt” sau „celălant”? Forma corectă a pronumelui demonstrativ este…

Test de 25 de întrebări pentru exercițiul 7 de la Evaluarea Națională

„Segmente” sau „segmenți”? Care este pluralul corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
Nume
Email
Loading

This will close in 0 seconds

This will close in 21 seconds

This will close in 0 seconds

error: Conținut protejat