„Segmente” sau „segmenți”? Care este pluralul corect?

segmente sau segmenti

Hai să vorbim și despre acest substantiv. El este utilizat în domeniul matematicii, însă îl utilizăm adesea și în alte contexte. Care este forma corectă de plural a acestui substantiv: „segmente” sau „segmenți”?

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021), avem două forme de plural acceptate: „segmente” și „segmenți”. Le vom utiliza în funcție de sensul acestora.

 

DOOM3

 

segmént1 (garnitură de piston) s. m.pl. segménți

segmént2 (porțiune, fragment) s. n.pl. segménte

 

 

 

Forma de plural diferă însă în funcție de sensul pe care îl are: pluralul „segmenți” se utilizează pentru garniturile unor pistoane, iar forma „segmente” are multiple sensuri. Haideți să vedem o definiție mai amplă extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

semnul-exclamarii

SEGMÉNT, (1, 2, 3segmente, s. n. (4segmenți, s. m. 1. S. n. Porțiune dintr-o figură, limitată cel puțin într-o parte de marginile ei. ◊ ~ de dreaptă = porțiune dintr-o dreaptă mărginită de două puncte. ~ de cerc = parte dintr-un cerc cuprinsă între o coardă și arcul subîntins. 2. S. n. Porțiune definită dintr-un întreg, nedetașată de acesta. ~ din coloana vertebrată. 3. S. n. Fiecare dintre inelele (sau părțile) care alcătuiesc corpul unor viețuitoare. 4. S. m. Garnitură metalică a unui piston, care servește la etanșarea spațiului liber dintre acesta și cilindrul în interiorul căruia se deplasează, sau la răzuirea uleiului de pe pereții interiori ai cilindrului. 5. S. n. (Ec.; în sintagma) ~de piață = parte a unei întreprinderi din totalul ofertei sau cererii pe piață de produse și servicii, exprimată în procente sau în unități de măsură cantitative. – Din fr. segment, lat. segmentum.

 

 

Prin urmare,

Corect: segmente, segmenți

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Segmente” sau „segmenți”? Care este pluralul corect?
Derulează în sus
error: Conținut protejat