„Scenă” sau „șcenă”?

„Scenă” sau „șcenă”?

Aducem în atenția publicului nostru o greșeală de limbă puerilă, dar totuși existentă pe care dorim să o corectăm în măsura în care avem posibilitatea. Voi cum scrieți „scenă” sau „șcenă”?

Termenul despre care discutăm are o etimologie multiplă, latină (scaena), italiană (scena) și franceză (scène). Să vedem și sensurile care ne sunt oferite de către Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009.

SCÉNĂ, scene, s. f. 1. Parte mai ridicată și special amenajată în incinta unei săli de spectacole sau în aer liber, unde se desfășoară reprezentațiile. ◊ Expr. A pune în scenă = a regiza. ♦ Teatru. ◊ Expr. A părăsi scena = a) a părăsi profesia de actor; b) a se retrage dintr-o activitate. 2. Subdiviziune a unui act dintr-o operă dramatică, marcată prin intrarea sau ieșirea unui personaj. 3. Fig. Loc unde se petrece ceva. 4. Fig. Acțiune capabilă de a impresiona pe cineva, de a-i atrage atenția; întâmplare interesantă. ♦ (Concr.) Compoziție plastică în care sunt de obicei înfățișate mai multe personaje. 5. Fig. Ceartă, ieșire violentă. ◊ Expr. (Fam.A-i face cuiva o scenă = a aduce cuiva imputări violente (cu amenințări, cu lacrimi etc.). – Din fr. scène, it. scena, lat. scaena.

Corect este să spunem și să scriem scenă, nu șcenă. Pe această cale ne îndrumă și Dicționarul Ortografic, Ortopeic și Morfologic al Limbii Române din 2005. Pluralul substantivului masculin este scene, cu accentul pe litera e, iar articularea lui hotărâtă pentru forma de genitiv-dativ este scenei.

scénă s. f.g.-d. art. scénei; pl. scéne

Pe scenă a apărut întreaga viață din cărțile copilăriei.

 

Prin urmare,

Corect: scenă

Greșit: șcenă

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Scenă” sau „șcenă”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat