Este necesar să discutăm și despre cele două forme ale cuvintelor care desemnează firescul puse față în față pentru a stabili care dintre ele este scrisă corect. Este vorba despre obișnuit și obijnuit.
Dacă vom căuta în Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2005 termenul obișnuit îl vom regăsi expus astfel:
OBIȘNUÍT, -Ă, obișnuiți, -te, adj. 1. Care a devenit obicei, care a intrat în obișnuința cuiva, caracteristic cuiva. 2. Care se face, se întâmplă sau se întâlnește în mod regulat; care se folosește adesea; curent. ♦ (Substantivat) Persoană întâlnită în mod frecvent într-o casă, într-un loc etc. ♦ (Adverbial) În mod regulat, de obicei. 3. Care nu se distinge prin nimic în mod deosebit; comun, simplu, banal, de rând. [Var.: (înv.) obicinuít, -ă adj.] – V. obișnui.
Dicționarul de Sinonime din 2002:
OBIȘNUÍT adj. 1. v. aclimatizat. 2. comun, normal. (Nu-i decât un om ~.) 3. v. oarecare. 4. v. comun. 5. v. ordinar. 6. v. firesc. 7. v. normal. 8. clasic, curent, frecvent, tradițional, uzual. (Un procedeu tehnic ~.) 9. v. cunoscut. 10. curent, frecvent, uzual. (De circulație ~.) 11. v. consacrat. 12. v. familiar. 13. caracteristic, specific. (L-a primit cu amabilitatea ~.) 14. v. zilnic.
Dicționarul de Antonime din 2002:
Obișnuit ≠ deosebit, grozav, neobișnuit
Din cate ați putut observa în cuvintele definite mai sus, normat este să scriem obișnuit, nu obijnuit. Este la fel ca în cazul lexemului coșmar, care se grafiază uneori greșit cojmar.
A fost o zi obișnuită ca toate celelalte.
Prin urmare:
Corect: obișnuit
Greșit: obijnuit
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, cu siguranță te interesează și alte materiale. Ai o listă cu câteva selecții mai jos!